De goedkoopste bank is een gratis bank, toch? En een gratis bank is mogelijk: N26, Openbank, Bunq bieden alle drie hun diensten gratis aan. Maar hun diensten zijn beperkt. Wat is voor jouw wensen de goedkoopste bank? Lees verder.
Gratis banken
De goedkoopste en beste uit onze test is de Duitse fintech bank N26 met direct daarop volgend het Spaanse Openbank. Beide bieden ene gratis bankrekening aan met als belangrijkste nadeel hun niet-Nederlandse IBAN waardoor je geen gebruik kunt maken van iDeal. N26 heeft een prima app en ook al is de klantenservice in het Engels, ze zijn goed bereikbaar en behulpzaam. Je krijgt wel een gratis Maestro en Mastercard. Meer informatie in onze review waarin we beide banken vergelijken.
Aanrader: de gratis bankrekening van N26
Goedkoopste gezamenlijke rekening
Ook hier geldt: het is mogelijk om een gratis gezamenlijke rekening te openen bij bijvoorbeeld N26 (Shared Spaces). Maar deze is niet gelijkwaardig: het geld dat erop staat is eigendom van de primaire eigenaar van de rekening.
Een zakelijke rekening is in principe meestal ook een soort gezamenlijke rekening (behalve bij de ZZP-rekening van N26). Zie ons kopje Goedkoopste zakelijke bank verderop.
De goedkoopste gezamenlijke rekening voor samenwonende stellen vinden jullie bij KNAB. Voor vijf euro per maand krijg je een bankrekening met twee betaalpassen met elk een eigen pincode, twee mastercards (helaas wel via ICS), ongelimiteerd aantal spaarrekeningen en natuurlijk de app. Zie ook ons artikel over Gezamenlijke rekeningen.
Goedkoopste spaarrekening
De goedkoopste gezamenlijke spaarrekening(en) heeft KNAB dus. Bij de fintech banken Bunq, N26, Openbank kun je wel in de app makkelijk geld opzij zetten voor spaardoelen. Dat helpt je doelgericht sparen maar levert verder geen rente op.
Positieve rente op je spaargeld is zelden tegenwoordig in Nederland, voor dat je het weet betáál je zelfs rente over je spaargeld. Je kunt de +0,27% rente overwegen die je bij Bunq Premium krijgt tegen betaling van 96 euro. Maar zoden zet het niet aan de dijk.
Voor rente moet je in het buitenland zijn. En dan het liefste wel binnen de EU want dan is het depositogarantiestelsel van kracht tot een ton spaargeld. Raisin is een bemiddelingsplatform dat de hoogste rente voor je zoekt op Europese spaarrekeningen, tot 1,40%.
Lees verder: Spaarrekeningen vergelijken
Goedkoopste zakelijke bank in Europa
Nederland loopt achter wat gratis bankrekeningen betreft. Er zijn drie Europese banken waar je gratis een zakelijke rekening kunt openen: Holvi, N26 en Revolut.
Holvi is gratis inclusief een bankpas en boekhoudslimmigheidjes in de app – maar bij die gratis rekening betaal je wel 2,5% als je contant geld wilt pinnen. En net als alle niet-Nederlandse rekeningen geen iDeal.
N26 is gratis, heeft een goede app, een prima Engelstalige helpdesk, maar geen iDeal en je bedrijfnaam kan niet op je pas: de rekening staat op je persoonlijke naam (je kunt dan ook niet tegelijk een prive- en een zakelijke rekening hebben bij N26).
Het aantal overboekingen per maand is vaak erg beperkt bij deze gratis rekeningen. Niet bij KNAB.
Meer over de goedkoopste zakelijke bankrekeningen
Goedkoopste zakelijke bank in Nederland
KNAB biedt een zakelijke rekening aan voor 72 euro per jaar. Met iDeal want Nederlands. Niet gratis dus maar waar je bij de gratis buitenlandse banken slechts een paar overboekingen per maand krijgt, zijn er bij KNAB zakelijk duizend (!) inbegrepen.
Ook mogelijk: Transferwise
Als je veel met andere valuta dan de euro werkt, is het erg interessant om een account bij Transferwise te openen. Sinds 2018 biedt Transferwise ook de mogelijkheid om IBANs en echte bankrekeningen aan valuta te koppelen: Transferwise Borderless. Ook kun je een mooie groene MasterCard creditcard aanvragen van Transferwise.