Raisin online spaarrekening

Wat te doen met je spaargeld? Binnenkort kóst het geld om te sparen. Gelukkig zijn er verschillende opties om dat te voorkomen. Zo kun je natuurlijk je geld investeren in aandelen, vastgoed of cryptocurrency. Je kunt ook een spaarrekening over de grens zoeken waar de spaarrente nog wel positief is. Dat doet Raisin.

Wel spaarrente in het buitenland

Investeren levert risico’s op, moet beheerd worden of vraagt om veel achtergrondkennis. Sparen kan in principe ongemerkt – tot de rente uitbetaald wordt. Waar in Nederland de spaarrente niet boven de één procent uitkomt, krijg je in het buitenland tot wel 1,40%. Op een ton is dat 1400 euro. Natuurlijk is dat afhankelijk van het inlegbedrag en de looptijd.

Zie alle aanbiedingen

Wat biedt Raisin online banking?

Raisin is in feite een spaarplatform, gevestigd in Duitsland. Via dit platform kun je spaarrekeningen openen in heel Europa, al naar gelang de rente het hoogst is en de voorwaarde naar wens. Een Raisin online spaarrekening openen kost je letterlijk maar een paar minuten.

Raisin sparen

Waarom niet meteen bij de betreffende banken in het buitenland? Bij Raisin beheer je al die spaarrekeningen via één account en kun je dus eenvoudig spreiden. Raisin verdient vervolgens niet direct aan jou maar aan provisie van de partnerbanken. Je kunt kiezen uit vast depositiesparen vanaf tweeduizend euro of vrij opneembaar flexibel sparen. Interessant is dat je automatisch bericht krijgt als de rente ergens wijzigt.

Risico’s en nadelen van sparen in het buitenland

Let op: de beste rente krijg je als je je spaargeld lang, tientallen jaren, vastlegt. En bij sommige spaarrekeningen kun je geen geld opnemen of alleen tegen een boete. Wenselijk is dus een combinatie tussen deposito- en flexibel sparen, waarbij je op de laatste tenminste een veilige buffer voor snelle opname reserveert.

Veilig dankzij depositogarantiestelsels

Nu weten wij ook wel dat het IceSavedrama nog vers in ons geheugen is gebrand. Via Raisin wordt je spaargeld alleen ondergebracht bij Europese banken die je spaargeld tot 100.000 euro garanderen. Om precies te zijn wordt het niet gegarandeerd door de banken zelf maar door de nationale overheden dankzij depositogarantiestelsels volgens EU-richtlijnen.

Zie alle aanbiedingen

In het kort krijg je tot 100.000 euro vergoed als de bank failliet gaat. Dat bedrag krijg je alleen per persoon en per bank: let dus op dat je niet verschillende rekeningen bij dochterbanken hebt, want die gelden als dezelfde bank. En het kan na faillissement lang duren voordat je je geld terugkrijgt.

Alternatieven voor sparen in het buitenland

Zie je het alsnog niet zitten om je spaargeld onder te brengen bij buitenlandse banken voor een rentepercentage dat niet veel meer doet dan de inflatie neutraliseren? Zoals eerder gezegd kan investeren risicovol en ingewikkeld zijn, of gewoon veel tijd kosten zoals bij vastgoed. Desondanks zijn er wat interessante, nieuwe alternatieven ontstaan, zoals P2P-leningen en cryptovaluta.

Peer-to-peerleningen: Lend-a-hand en Bondora

Het mooie aan P2P-leningen is dat er iemand iets met je geld opbouwt terwijl jij tot 7% rente vangt, zoals bijvoorbeeld via het P2P-platform Lendahand. Deze leningenbemiddelaar is geen ontwikkelingshulpprogramma maar gewoon een bedrijf met winstoogmerk dat zijn investeringen goed in de gaten houdt.

Maar voor niets gaat de zon op: hier zitten wel wat risico’s aan vast; Bij Lendahand telt in augustus 2020 1,56% van de investeringen als verloren. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert daarom ook om niet meer dan 10 % van je vrije vermogen te investeren via P2P-leningen en je geld over verschillende projecten te spreiden. En terecht.