Duitse bankrekening openen

Duitsland is onze grootste handelspartner, een populair vakantieland en zo dichtbij dat je er bent en iemand kent voordat je het weet. Met veel Nederlandse bankpassen kun je zonder problemen betalen in Duitsland (tegen een kleine vergoeding). En IBAN maakt het mogelijk makkelijk geld over te maken.

Duitse banken

Toch kan het handig zijn een rekening bij een Duitse bank te openen. Vanzelfsprekend voor zakelijke klanten maar ook particulieren hebben er baat bij. Zo heb je bijvoorbeeld voor een huurcontract een (positieve) SCHUFA-inschrijving nodig, het Duitse equivalent van de BKR, kredietregistratie. Als je een Duitse bankrekening opent, krijg je die. Bovendien zijn online bankrekeningen in Duitsland vaak gratis. Welke bank? Lees verder!

Banken Duitsland vergelijken

Bij de volgende banken kun je een particuliere rekening online openen:

Duitse spaarrekening openen

N26 Savings is een Duitse depositorekening met een twist: eigenlijk bemiddelt N26 voor jou met andere Europese banken om een mooie rente (tot maximaal 1,38%) te krijgen. Je kunt je geld tussen drie maanden en vijf jaar vastzetten – en niet vroegtijdig opnemen. De inleg is minimaal 2000 euro en maximaal 100.000.

Particuliere bankrekening openen in Duitsland

De klassieke banken zoals de Deutsche Bank, Sparkasse en bekende Nederlandse namen als ING en Rabobank, rekenen vaak hoge kosten. Bij de meeste grote Duitse banken is pinnen bijvoorbeeld alleen gratis bij de eigen bank. Wie een conventionele rekening in Duitsland zoals de Rabobank rekening openen wil, moet weten dat ze erg op zakelijke klanten gericht zijn.

Voorwaarden Duitse bankrekening openen als Nederlander

De meeste Duitse banken stellen een vaste verblijfplaats in Duitsland als voorwaarde voor het openen van een bankrekening. Daarnaast geldige legitimatie maar de nationaliteit hoeft vaak niet per se de Duitse te zijn. Voor expats die in Duitsland werken is dus er best veel keuze.

Bank Duitsland voor expats

Voor Duitse expats in het buitenland, bedrijven buiten Duitsland en particulieren die een Duitse bankrekening willen vanwege lage kosten is het moeilijker om vanuit het buitenland een Duitse bankrekening te openen. In het verleden hebben een aantal Duitse banken zich met hun lage prijzen verkeken op de kosten van buitenlandse klanten en de mogelijkheden daarom beperkt.

Sparkasse rekening openen

Zoals gezegd rekent die Sparkasse hoge kosten, zeker in vergelijking met de hieronder beschreven gratis N26. Identificeren kan met paspoort via internet met VideoIdent. Vereiste is ook een vaste woonplaats in Duitsland (ook anders dan bij N26) – maar je hoeft geen Duitse nationaliteit te bezitten. Wie een uitkering krijgt of een negatieve Schufa-registratie, kan in plaats van een Girokonto een Basiskonto openen. De kosten van een Girokonto verschilt per filiaal van de Sparkasse maar ligt over het algemeen tussen de drie en vijf euro per maand. Een Basiskonto is gratis maar zonder rood staan of creditcard.

De beste Duitse bankrekening

N26

Er zijn nochtans een aantal banken die meer op buitenlandse klanten gericht zijn. De beste bankrekening in Duitsland zouden wij toch wel N26 willen noemen. Het is gratis, internationaal en modern. De mastercard biedt geen aankoopverzekering, maar is gratis. Dubbel gratis want het is een debit mastercard, wat betekent dat het geld direct van je bankrekening wordt afgeschreven waardoor je geen rente betaalt. Pasbetalingen in het buitenland zijn kostenvrij. Geld overmaken naar het buitenland gaat via Transferwise.

Omdat N26 oprecht een online bank is, is een vaste woonplaats in Duitsland niet van belang. Om je aan te melden volstaat je Nederlandse adres en paspoort, er zijn sowieso veel aangesloten landen. Aanmelden bij N26 is heel eenvoudig: formulier invullen, ID online verifiëren (met webcam of mobiele telefoon) en je bankkaart ontvangen.

Duitse zakelijke rekening openen review

Als je als bedrijf actief bent in Duitsland, kan het heel handig en kostenbesparend zijn om een zakelijke bankrekening te openen in Duitsland. Dat hoeft niet per se een Duitse bank te zijn, zolang deze maar ook gevestigd is in het land in kwestie.

De beste zakelijke bank in Duitsland is een nek- aan nekrace tussen Holvi en, wederom, N26. Holvi is een Finse fintech bank die ook actief is in Duitsland en Oostenrijk. Het is ook nog de moeite om even naar Kontist te kijken. Deze bank heeft een hoofdkantoor in Berlijn.

N26 zakelijke rekening review

N26 business is net als hun particuliere rekening, in beginsel gratis (er zijn betaalde varianten met extra opties). Let wel: de zakelijke bankrekening bij N26 is alleen voor zzp’ers, op persoonlijke naam dus. Je kunt gelijktijdig een particuliere en een zakelijke bankrekening op eigen naam hebben. Meer over N26 schrijven wij hier.

Zakelijk rekening aanvragen met BKR

Bij banken in Duitsland en allerlei andere zaken zoals een woning huren is een Schufa nog belangrijker dan een BKR-registratie hier in Nederland. Een zakelijke rekening aanvragen met BKR kan lastig zijn hoewel in principe de Schufa geen inzage heeft in haar Nederlandse equivalent. Let op, als de bank in kwestie een tak in het andere land heeft, wel.

Spaarrekening Duitsland openen: N26 Savings

Een spaarrekening openen in Duitsland is niet eens zo’n gek idee. Je zou er zomaar (positieve!) rente kunnen krijgen, zoals bij het Duitse N26. Een zakelijke of particuliere N26 rekening is voorwaarde voor hun spaarrekening – en gratis (de simpelste versie tenminste).

Hun spaarrekening, N26 Savings, is een depositorekening met een twist: eigenlijk bemiddelt N26 voor jou met andere Europese banken om een mooie rente (tot maximaal 1,38%) te krijgen. Je kunt je geld tussen drie maanden en vijf jaar vastzetten – en niet vroegtijdig opnemen. De inleg is minimaal 2000 euro en maximaal 100.000. Een spaarrekening in Duitsland openen is dus eigenlijk, indirect, een spaarrekening ergens in Europa openen.

Vergane glorie

DKB Bank

De DKB was één van de favoriete banken bij expats in Duitsland. Hier kon je namelijk ook een rekening openen zonder officieel adres. Dat is vanaf 2015 niet meer het geval.

Je kunt alleen nog een rekening openen als je in Duitsland staat ingeschreven. De klantenservice is dan ook alleen in het duits (en volgens diverse berichten op Trustpilot traag zodat problemen op reis onnodig groot worden). Mocht je nog niet afgeschrikt zijn: de particuliere rekening kost niets maar je moet er wel het eerste jaar elke maand minstens 700 euro op storten.

Fidor Bank

Fidor Bank komt snel naar boven op internet. Ook deze bank stelt echter als voorwaarde een vaste verblijfplaats in Duitsland. De zakelijke rekening is alleen voor bedrijven die in Duitsland staan geregistreerd. Er is een Engelstalige website maar de FAQ alleen in het Duits, alsook de klantenservicebot. De waardering op Trustpilot is ronduit slecht te noemen.