Duitse bankrekening openen

Duitse bankrekening openenDuitse bankrekening openen als Nederlander? Dat kan tegenwoordig heel makkelijk bij N26.

Duitsland kent een hele lange geschiedenis van banken. Een deel daarvan heeft zelfs een Nederlands tintje met: de Berenberg Bank is in 1590 door twee Nederlandse broers opgericht en nu nog steeds actief. Zoals veel dingen in Duitsland zijn ook Duitse banken niet de meest moderne in de westerse wereld. Gelukkig is er ook innovatie.  DKB was een paar jaren geleden vrij modern – maar in vergelijking met N26 is DKB al weer vrij ouderwets.

N26: Modernste bankrekening in Europa

Je bankrekening is er eigenlijk meer een app. Het lijkt meer op PayPal dan een ouderwetse girorekening, er zijn géén filialen en je kunt er ook online mee betalen als prepaid credit card: N26 is echt wel een hele moderne bank. Volgens eigen zeggen is N26 Europas Modernstes Girokonto. En na een half jaar kan ik wel zeggen dat dit klopt. Er komt ook een hoop innovatie uit Londen, zoals bijvoorbeeld Revolut, maar zelfs dat kan niet tippen aan de Duitsers. Een ontzettende verademing ten opzichte van bijna elke andere bankrekening. En ook geen vreemde kosten zoals bij PayPal (1€ voor overmaken naar andere PayPal rekening, meer dan 3% als je als bedrijf een betaling ontvangt).

De kern van je N26 bankrekening is een app op je smartphone! Standaard krijg je dan ook een push notificatie op het moment dat je een betaling ontvangt of verstuurt.

Ook in het Engels

NUMBER26 is ook één van de weinige Duitse banken die niet bang is om in het Engels te communiceren. Daarnaast krijg je ook gewoon een IBAN nummer, dit begint natuurlijk wel met DE.

Met Duits of Oostenrijks adres

Om je aan te melden heb je nu nog een Duits of Oostenrijks adres nodig, maar dat hoeft geen officieel adres te zijn. Een adres bij vrienden over de grens of een hotel volstaat, als je er lang genoeg blijft om je N26 bankkaart te ontvangen. Aanmelden is heel eenvoudig: formulier invullen, ID online verifiëren (met webcam of mobiele telefoon) en je bankkaart ontvangen.

Het online verifiëren van je ID doe je het beste met een Europees paspoort. Dit kan trouwens ook gewoon op zondag.

Zodra je je bankkaart hebt ontvangen kun je deze activeren in de app en is je bankrekening klaar voor gebruik.

Je bankkaart is dan ook meteen een prepaid MasterCard. Dus ook erg handig voor online aankopen.

Dit alles kost… helemaal niks! 0€ per jaar, 0€ om geld uit de pinautomaat te halen, 0€ om  en 0€ voor je creditcard. Prima deal dus bij NUMBER26.

DKB Bank

De DKB was één van de favoriete banken bij expats in Duitsland. Hier kon je namelijk ook een rekening openen zonder officieel adres. Dat is vanaf 2015 niet meer het geval. Wel krijg je hier meestal een aanmeldbonus. Jawel, je leest het goed. In Duitsland krijg je vaak geld van banken als je er een bankrekening opent. Daar kunnen Nederlandse banken nog een puntje aan zuigen.

Duitse bankrekening openen: verdere mogelijkheden

building-50084_1280Ook bij de volgende banken kun je snel en makkelijk een rekening online openen, als je tenminste een inschrijving in Duitsland hebt:

En dan zijn er natuurlijk de klassieke banken zoals de Deutsche Bank, Sparkasse en bekende Nederlandse namen als ING en Rabobank. Deze laatste is echter uitsluitend op zakelijke klanten gericht. En de grote namen tellen zich vaak interessante prijzen voor bepaalde handelingen. Bij de meeste grote Duitse banken is pinnen alleen gratis bij de eigen bank, bijvoorbeeld.

Hier een handige Vergleichsrechner waarmee je in een oogopslag een hoop Duitse banken kunt vergelijken:

Zakelijke bankrekening openen in Duitsland

Voor zakelijke Duitse rekeningen zijn Holvi en Kontist aan te raden. Holvi is een Finse fintech bank die ook actief is in Duitsland en Oostenrijk.

Kontist heeft z’n hoofdkantoor in Berlijn en heeft een vrij minimale app ontwikkeld.

 

Verder lezen