Bunq Review

Sinds begin jaren 2000 waren er steeds meer banken die geld gingen vragen voor hun bankrekening. De meeste traditionele banken doen dat nog steeds. Maar sommige nieuwe, innovatieve bankiers vinden dat niet nodig en richten fintech banken op met gratis of heel goedkope rekeningen zoals N26, Openbank en in Nederland Knab en bunq. Ze hebben allemaal bepaalde beperkingen maar ook zeker hun voordelen. Laten we eerst eens kijken naar Bunq.

Bunq gratis is er anno 2021 niet meer. De goedkoopste rekening is nu 2,99 per maand. Dat is goedkoop in vergelijking met de meeste bankrekeningen, maar niet gratis zoals N26 en Revolut.

Ga naar bunq

bunq bank

De financiële diensten van bunq bank werden voor het eerst in 2015 beschikbaar voor gebruikers, in 2019 introduceerden ze ApplePay voor hun gebruikers en in 2020 als eerste in Nederland GooglePay. Het is een officiële Nederlandse bank dus je geld is gegarandeerd onder depositogarantiestelsel. Ze kunnen tot de fintech banken gerekend worden omdat ze de traditionele manier van bankieren proberen open te gooien en innoveren. Alle diensten van Bunq zijn dan ook gecentreerd rond hun app.

bunq info

De website van bunq is helaas nogal onoverzichtelijk en de info die je er krijgt (te) beknopt. Als je goed zoekt, vind je als pdf-download het bunq kostenoverzicht met alle opties. Verder raden we aan om ook te kijken op hun forum bunq Together.

Mobiel betalen bunq

Mobiel betalen, contactloos betalen met je mobiele telefoon – zonder je bankpas dus – heet bij bunq Tap&Pay. Als je het activeert, verschijnt dit in je app als een extra pas. Het is heel makkelijk te activeren, mits je telefoon het aankan (nfc heeft en heeft aanstaan), op Apple en op Android, via Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay en Tap & Pay. Het werkt direct en je kunt er overal in Nederland mee betalen waar contactloos betalen mogelijk is. En dat is tegenwoordig vrijwel overal.

bunq contact

De bunq helpdesk is bereikbaar via e-mail en via live chat, één op één met het bunq support team. De chat is alleen toegankelijk via de bunq app, dus alleen voor klanten. Op Twitter antwoorden ze ook vragen.

Een van de voordelen van bunq is dat de app en het contact gewoon in het Nederlands kunnen – anders dan bijvoorbeeld bij N26. Mijn vraag kon in de app binnen een uur beantwoord worden – in het Engels. Je kunt vragen om een Nederlanstalige medewerker maar dan moet je langer wachten.

bunq telefoonnummer

Als je het bunq nummer zoekt omdat je ze wilt bellen, kom je bedrogen uit: Het is niet mogelijk bunq op wat voor manier dan ook te bellen met vragen. Na kort zoeken op internet valt het telefoonnummer van hun kantoor in Amsterdam aan de Naritaweg 131-133 wel te achterhalen: +31(0)20 205 1337. Of ze gecharmeerd zijn van helpdeskvragen op dit kantoornummer is ons niet bekend.

bunq app

Zoveel lof bunq kreeg over zijn app, zo teleurgesteld zijn veel reacties op de huidige versie (v3, 2020) – hoewel ze in de app store nog wel 4,3 van 5 sterren krijgen. Fintech banken léven door hun app, alles is er omheen gebouwd en eigenlijk kun je alle functies ermee gebruiken. Dus zo’n fintech bank moet zulke kritiek op hun app heel serieus nemen. Bovendien is je goede naam tamelijk het belangrijkste dat je hebt als bank.

“I can’t find my finances anywhere, my accounts are clouded by tribes and causes and trees that frankly have nothing to do with how I bank. I don’t need an Instagram feed of all the up-sells bunq wants me to buy.” (Bunq review in de App store, 20 juni 2020)

De vernieuwde app is veel minder overzichtelijk en om de een of andere reden manouvreert bunq met de updates gevaarlijk ver van hun oorspronkelijke transparantie vandaan. Zo is de app nu bijzonder onoverzichtelijk waarin je bepaalde items alleen kunt via een bepaald menu – die menu’s veranderen in elk onderdeel van de app, er is niet één centraal menu.

De bunq app laat alle mogelijke functies altijd zien: leuk maar voor dat je het weet, probeer je als niets-betalende easyTravel klant iets uit en zit je vast aan een betaald Premium account. Je kunt controleren of je nog steeds een gratis account hebt, door in de app hier te kijken: Profile > my plan > settings icon rechtsboven > my plan > upcoming invoice (die zou dan nul euro moeten zijn en blijven).

bunq inloggen

Ook de bunq website kan overzichtelijker. Inloggen op de website is mogelijk – met behulp van de app. Het hele acccount, zoals met veel fintech banken, draait om de app. Veel antwoorden vind je ook op het – eveneens lastig te vinden – bunq forum. Het volledige kostenoverzicht van bunq is na enig zoeken ook te vinden op hun website.

Veiligheid

Je kunt de cvc-code telkens opnieuw instellen zodat als je bij een betaling die code hebt doorgegeven, deze daarna onbruikbaar wordt. Extra veilig dus, zeker een pluspunt. Aan de andere kant en in tegenstelling tot andere bankapps heb je geen code nodig om de app op te starten waar allerlei informatie te zien is. Er wordt dus vanuit gegaan dat je je telefoon zelf genoeg beveiligd hebt.

bunq sparen

bunq biedt helemaal geen spaarrekening aan maar, zoals het een innovatieve bank betaamt, komt met iets nieuws: een betaal- en spaarrekening in één. Op beide betaalde bunq accounts, easyGreen en easyMoney, krijg je 0,27% rente. Maar reken je niet meteen rijk: er zit een aardig prijskaartje aan deze rekeningen: respectievelijk 96 of 204 euro per jaar. En omdat je alleen rente krijgt tot 10.000 euro, haal je dat er nauwelijks uit.

Deze subaccounts zijn niet inbegrepen in het gratis easyTravel account. Lees ook ons artikel Spaarrekening openen waar we spaarrekeningen op een rij zetten.

bunq, Knab en Raisin zijn opties (met verschillende beperkingen) voor een goedkope tegenrekening van een Nederlandse spaarrekening. Het gratis bunq account easyTravel is waarschijnlijk iets te beperkt, beter gebruik je hiervoor easyMoney particulier van 7,99 euro per maand.

bunq rekening openen

Ga naar bunq

Om een bunq account te openen moet je de app downloaden en installeren, werkt meteen. Selecteer met welk document je je wil identificeren: ID-kaart, paspoort, rijbewijs (voor- en achterkant), verblijfsvergunning en fotografeer deze met je telefoon. Maak een selfie foto en een selfie filmpje door drie cijfers hardop uit te spreken en je hoofd te bewegen. Je adresgegevens vul je in of geef je door met behulp van de locatiebepaling van je telefoon. Binnen enkele minuten krijg je goedkeuring/verificatie. Vul je BSN in en je account is van jou.

Vervolgens stort je geld op je bunq account door in de app via ‘geld toevoegen’ een betaalverzoek naar jezelf, je eigen telefoonnummer, te sturen. Via de app van mijn andere bank voldoe ik het betaalverzoek met iDeal. Meteen krijg je een pushmelding op de Bunq app dat het geld binnen is. Als je Tap&Pay activeert, kun je ook met je telefoon contactloos betalen. Activeer ook je Travel card, je virtuele prepaid Mastercard, in de app. Zolang je de fysieke pas niet laat opsturen, is deze Travelcard helemaal gratis. Ik heb zelf ook de extra beveiligingscode toegevoegd.

Online bankrekening openen zonder identificatie

Je kunt bunq openenen zonder identificatie. Je krijgt automatisch een maand premium abo. Om die gratis te proberen heb je geen identificatie nodig. Het is ons nog niet bekend in hoeverre de rekening vervolgens ook bruikbaar is. Pas op dat als je het premium abonnement niet opzegt, dit wel geld kost. De virtuele easyTravel card is wel volledig gratis maar is zoals hierboven uitgelegd geen volwaardige bankrekening.

Geld dat je op je gratis Travel Mastercard zet, kun je niet gedeeltelijk terugstorten op een andere bankrekening. Je zult het moeten uitgeven of al je geld in één keer laten terugstorten, vooral bedoeld voor het geval je het account wilt opgeven.

bunq zakelijk

bunq biedt dezelfde drie accounts ook zakelijk aan (easyBank, easyMoney en easyGreen) maar de kosten zijn natuurlijk heel anders. De duurste twee accounts zijn veel duurder dan vergelijkbare rekeningen bij KNAB of de meeste andere banken. Ook hun duurzame account, easyGreen, is duurder dan de groene traditionele banken Triodos en ASN. Daarvoor krijg je wel geïntegreerde boekhoudsoftware wat voor ZZP’ers dan wel weer prettig kan zijn.

Hun goedkoopste zakelijke account, kost 4,99 euro per maand. Dat is op dit moment de goedkoopste in Nederland. Hiermee is bunq een goede optie voor kleine zakelijke accounts zoals voor ZZP’ers. Zie ons artikel ZZP bankrekening vergelijken voor alle opties.

bunq conclusie

Niets is perfect. Welke gratis bankrekening het beste is, hangt ervan af wat voor jou het belangrijkste is. In het geval van bunq moet je de afweging maken hoe belangrijk je het vindt dat je bij een gratis prepaid creditcard-met-IBAN iDeal kunt gebruiken maar geen overboekingen kunt maken of automatische incasso’s kunt instellen (denk aan je vaste lasten!).

bunq is de enige Nederlandse gratis bank. Een alternatief vind je net over de grens in Duitsland bij N26 waar wij blij van worden. N26 geeft je voor nop wel een volledig werkende bankrekening – dus inclusief overboekingen en incasso’s – maar omdat de IBAN Duits is, heb je weer geen iDeal. N26 heeft aangegeven bezig te zijn om iDeal te incorporeren. Het is niet duidelijk wanneer dat ook echt gaat lukken.

Verder moet bunq dringend de app weer opschonen van dat onnodig bij elke stap te verleiden tot een betaald account en de app weer overzichtelijker maken.

Is het gratis account van bunq goed? Dat is dus hoofdzakelijk de afweging tussen enerzijds overboeking en incasso en anderzijds iDeal. Aan u de keuze.