Openbank

2020 geeft ons een nieuwe gratis bankrekening. Drie jaar nadat de gratis bankrekening van N26 ook in Nederland beschikbaar kwam, is er nu die van Openbank. Spaanse fintech van een grote bank: niet slecht maar het aanvragen is omslachtiger dan bij N26.

Eerder vergeleken we Openbank en N26. In dit artikel gaan we dieper in op Openbank, het inschrijvingsproces en ervaringen van klanten.

Openbank Santander

Openbank is op zich niet nieuw: ze bestaat al sinds 1995. Openbank is onderdeel van de Spaanse bank Santander, bepaald geen vaag onbekend bankje maar een van de grootste van Europa. Wat wel nieuw is, is dat Openbank nu in Nederland ook hun bankrekening gratis aanbieden.

Spaanse IBAN Openbank

Bij Openbank krijg je een Spaans IBAN-nummer. Omdat dat Europees is, is je geld tot 100.000 euro gedekt door het depositogarantiefonds.

In principe kun je met een Spaans IBAN alles wat je ook met een Nederlands IBAN kunt – behalve iDeal. En het kan voorkomen dat particulieren bij het zien van een buitenlands IBAN wat terughoudender zijn in hun vertrouwen.

Spaans burgerservicenummer: NIE

Als je als Nederlander in Spanje geniet van je pensioen en daar een bankrekening wil openen, ben je verplicht een NIE in te vullen, het Spaanse equivalent van je BSN. Die kun je aanvragen bij het plaatselijke politiebureau.

Je kunt ook een rekening bij Openbank openen vanuit Nederland, dat wil zeggen, met een Nederlands adres. Dan heb je geen NIE nodig. Scheelt bureaucratie en je hebt toch een Spaanse bankrekening met Spaanse IBAN.

Openbank Nederland

Dat mag allemaal erg Spaans klinken, één van de voordelen van Openbank boven N26 is dat ze hun producten gewoon in het Nederlands aanbieden. Ook hun app en helemaal in het Nederlands.

Openbank betalen en betaald worden

Het belangrijkste wat je met een bankrekening doet, is betalen en betaald worden. Je kunt geen betaalopdrachten sturen. Dat is een minpunt. Minder makkelijk, maar met de Europese IBAN van Openbank kun je verder prima betaald worden. De IBAN die je krijgt, is overigens wel apart: Er zit geen herkenbare bankcode in letters in, zoals we gewend zijn.

Openbank betalen

Kun je met Openbank ook goed betalen?

Openbank credit card en maestro

De Openbank basis bankpas is een gratis Maestro. Daarnaast kun je er een eveneens gratis extra, prepaid Mastercard bij nemen.

Openbank iDeal

Omdat je een Spaanse IBAN krijgt, is het – net als bij de gratis Duitse fintech bank N26 – niet mogelijk om gebruik te maken van iDeal. Een groot gemis voor de Nederlandse gebruiker. De gratis bank die wel iDeal aanbiedt, zal als winnaar uit de bus komen in Nederland.

Openbank betalen met smartphone

Via de Openbank app kun je ook met je smartphone betalen. Openbank Pay werkt op Android. Apple Pay en ook betalen met smartwatches van Fitbit en Garmin worden ondersteund.

Openbank geld opnemen

Met de pas van Openbank kun je vijf keer per maand in heel Europa pinnen en onbeperkt bij 40.000 pinautomaten van Santander Group. Géén van die pinautomaten staan in Nederland. Maar hoe vaak neem je tegenwoordig nog contant geld op?

Openbank Welkom Spaarrekening

De Open Spaarrekening is de gratis spaarrekening van Openbank. Je spaargeld is vrij opneembaar. Minimum inleg is het symbolische bedrag van 1 euro. Je krijg 0,20% rente (maandelijks uitbetaald) – wat in tijden van negatieve spaarrente niet eens zo slecht is: zie onze review van spaarrekeningen.

De Openbank Welkom Spaarrekening is in feite gewoon een introductieactie op een Open Spaarrekening voor nieuwe klanten bij Openbank, waarbij je in plaats van 0,2% de eerste zes maanden 2% rente over de eerste 5000 euro krijgt. Gebruik hiervoor de kortingscode WELKOM. Na zes maanden houdt de actie op / verandert de “Welkom Spaarrekening” automatisch in een Open Spaarrekening.

Betaalde extra’s

Openbank beleggen

Bij Openbank kun je vanaf 500 euro beginnen met beleggen, en wel automatisch, met hun Robo-Advisor. Robotadviseurs blijken betere beursvoorspellingen te doen dan menselijke adviseurs.

Tot een saldo van € 25.000 zijn de kosten inclusief btw 1,03%. Deze kosten dalen met het stijgen van het saldo, tot 0,42% inclusief btw voor een saldo van 1 miljoen euro of meer. De commissie wordt maandelijks in rekening gebracht. Zonder annuleringskosten.

Openbank Doelbeleggen

Een tweede beleggingsoptie bij Openbank is doelbeleggen (een soort kleinschalig, gratis opneembaar depositosparen). Dit kan bij Openbank vanaf 1 euro per maand na de initiële storting van 500 euro. Openbank belegt vervolgens je geld.

Openbank reisvoordelen

Bij je Openbank Я42 bankpas kun je een travel card plan aanschaffen voor 7,99 euro per maand (dus makkelijk even aan- en uitzetten als je op reis gaat). Daarvoor kun je vijf keer per maand gratis bij alle pinautomaten wereldwijd geld opnemen (i.t.t. alleen die van Santander). Verder kun je dan ook gratis betalen in vreemde valuta met de Mastercard wisselkoers. En een reisverzekering natuurlijk.

Openbank Ervaringen

De particuliere recensies van Openbank zijn niet onverdeeld positief. Gedeeltelijk is dat omdat mensen nog niet zoveel ervaring hebben met moderne fintech banken – gedeeltelijk toch ook omdat niet alles even soepel lijkt te gaan.

Openbank Trustpilot

Op Trustpilot krijgt Openbank drie van de vijf sterren (november 2020 met 22 reviews). De negatieve reviews variëren van kleine klachten over browserproblemen in Microsoft tot klachten over traagheid. Volgens meerdere reviews kost het openen van een rekening je een maand.

Openbank blijkt ook te vragen om je aanslag inkomstenbelasting van afgelopen jaar (Trustpilot, 27 november 2020). Iemand anders zegt dat Openbank vragen stelt zoals:

“adres van werkgevers, specifieke beroep (echt tot in detail met een industrie-code in een tabel), wat je wilt doen met je geld etc.” (Openbank Trustpilot, 27 november 2020).

Dat is veel meer informatie dan andere (Noordeuropese) banken vragen, en inderdaad, vanuit ons perspectief, wat twijfelachtig.

Openbank Tweakers

Op Tweakers staat een iets positievere Openbank revieuw te lezen:

“Als deze bank een Nederlandse IBAN kan verstrekken, inclusief iDeal, dan is het een hele grote uitdager voor de Nederlandse bankensector.”
(Tweakers Openbank review, 25 november 2020)

Mijn eigen Openbank ervaringen

Als de meningen verdeeld zijn, proberen we het zelf. Het inschrijfproces was soepel. Vanwege Spaanse wetgeving werden er iets meer vragen gesteld dan bij een Nederlandse of Duitse bank. Zo moest ik in twee dropdown menu’s kiezen in welke specifieke categorie mijn werk valt. En in welke categorie ongeveer mijn inkomen. Nou vooruit.

Openbank inschrijfformulieren

Een commentaar op Trustpilot klaagt erover dat een toevoeging bij je huisnummer niet aangegeven kan worden: Dat is ondertussen blijkbaar aangepast, het kan nu gewoon. Kopie legitimatie werd zondermeer geslikt. Extra check met code via mobiele telefoon werkte ook zonder problemen.

Het klopt dat de inschrijfformulieren lang zijn en de hoeveelheid vragen groot, zeker vergeleken bij het Duitse N26. En bij N26 werkte mijn rekening dezelfde dag nog – Openbank is sinds 27 november aan het nadenken over mijn gegevens.

Al die formulieren moeten het wiswassen (sic) van geld moeilijker maken. Dat op zich is lovenswaardig. En het taalfoutje vergeven we Openbank – zij zijn tenminste Nederlandstalig, N26 bijvoorbeeld doet niet eens die moeite.

Openbank App en inloggen

Om in te loggen op de Openbank app en website heb je naast een zelfgekozen pincode elke keer het nummer van je identiteitsbewijs nodig. Dat nummer is dus out there: in je browser, op je laptop, in je telefoon. Niet per se onveilig, maar voor een nummer dat je liever geheim houdt en normaliter niet rondstrooit, toch onprettig.

Leuk detail is de gescrambelde numpad voor de pincode die het lastiger maakt voor vreemden om mee te kijken. De op hun envelop gedrukte slogan – en dit ligt ongetwijfeld aan mijzelf – lijkt meer op een dreigement dan op een belofte: “You will never bank alone”. Privacy anyone? 😉

Geautomatiseerde amicaliteit

Het is een detail, ik weet het, maar het kan veelzeggend zijn. Het inschrijfformulier vraagt specifiek om je voornaam in te vullen zoals deze in je paspoort staat. Vervolgens word je heel amicaal aangesproken met die voornaam. Wie een verkorte roepnaam heeft, snapt wat ik bedoel. Net niet echt persoonlijk.

Openbank langzaam

Openbank is langzaam: Na drie dagen was mijn rekening weliswaar goedgekeurd maar na anderhalve maand heb ik nog steeds geen bankpas binnen. Ter vergelijk: Mijn N26 pas lag na negen dagen op mijn deurmat. Uitkering van mijn beloning met de ingevulde Openbank actiecode kostte zes weken.

Vragen kun je mailen en telefonisch stellen. Bel ze: +31 (0)70 7007 516 (en houd je paspoortnummer bij de hand). Op de mail antwoorden ze bijzonder langzaam: na drie weken, wekelijks mijn mail herhaald, kreeg ik pas antwoord. Het antwoord was: Voor die vraag moet u ons bellen.

Wat ik na drie weken wel met de post kreeg, was een hele stapel ouderwets-papieren folders van Openbank en mijn “handtekeningscode” (sic). “Met deze code kunt u telefonisch operaties uitvoeren en diensten bij contract overeenkomen.” Ook als je persoonlijke gegevens wilt wijzigen via app of website, heb je deze code nodig. Voelt wederom een tikkie omslachtig, zij het waarschijnlijk met de beste beveiligingsbedoelingen.

Mijn voorlopige eindoordeel

Wat taal betreft heeft Openbank een streepje voor op haar schaarse, in Nederland beschikbare, gratis concurrenten. Net als haar concurrenten kun je er niet mee met iDeal betalen – groot minpunt. Inschrijfformulieren, inloggen, app, website: dat is allemaal wat omslachtiger dan het efficiënte, snelle Duitse N26.

Openbank is dus wat omslachtiger, en langzaam. Maar tot nu toe naar mijn bescheiden mening niet zo slecht als de reviews op Trustpilot doen vermoeden – maar ook niet beter dan N26.

Actiecode Openbank

Met de Openbank actiecode WELKOM krijg je op je spaargeld de eerste zes maanden 2% rente. Daarna wordt dat hun reguliere, gratis spaarrekening met 0,20%.

Openbank heeft vaker – kortlopende! – acties. Check hun website voor de actuele actie en bijbehorende actiecode. NB je mag bij het aanvragen van een nieuwe rekening maar één kortingscode gebruiken. Even uitrekenen welke voor jou het voordeligste is dus.

Openbank rekening opheffen

Bij tamelijk alles op internet is het een stuk moeilijker om informatie te vinden hoe je het moet opzeggen. Zo ook bij Openbank: op de website en in de app vind ik niets hierover. Je kunt bellen naar +31(0)70 7007 516 of mailen naar [email protected]. Ik heb gemaild naar [email protected] omdat ik daar eerder (met aanzienlijke vertraging) antwoord van heb gekregen. Vreemd genoeg kreeg ik dit keer, op een zondag, al binnen twee uur antwoord, heel vriendelijk, dat mijn rekening is opgeheven.

Verder lezen