N26 gratis vs Openbank gratis

Na de gratis online bankrekening van N26 is er nu de eveneens gratis bankrekening van Openbank. Welke gratis bankrekening is de beste?

Er is veel prijsverschil tussen banken en bankrekeningen. Twee online banken, N26 en Openbank, springen eruit met hun gratis bankrekeningen. Dat is een mooie ontwikkeling die in Nederland navolging verdient. Zowel N26 als Santander (de moederbank van Openbank) bieden ook betaalde rekeningen aan met meer mogelijkheden. In dit artikel vergelijken we alleen de gratis rekeningen.

N26 introductie

Een N26 bankrekening is sinds 2017 beschikbaar in Nederland en België. Ze waren toen erg vernieuwend met hun bankenapp én het feit dat hun rekening inclusief maestro en creditcard helemaal gratis zijn. Ondertussen is er een concurrent: Openbank.

Openbank introductie

Openbank is niet nieuw: ze bestaat al sinds 1995 als onderdeel van de grote Spaanse bank Santander. Wat wel nieuw is, is dat ze sinds kort (2020) groot inzetten op een gratis betaalrekening. En deze ook aanbieden via een Nederlandstalige website.

Openbank vs N26

N26Openbank
Gratis rekeningJaJa
Gratis betaalpas (Mastercard)Ja, standaardJa, mogelijk
Gratis betaalpas (Maestro)Ja, mogelijkJa, standaard
Gratis pinnen3x/mnd5x/mnd
Betalen met smartphoneApple Pay, Google Pay, MoneyBeamApple Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay, Openbank Pay (Android)
Gratis creditcardJaJa
Europees IBANJaJa
Gratis spaarrekeningJaJa
BeleggenNeeJa
iDealNeeNee
Reisverzekering etcNiet gratisNiet gratis
NederlandstaligNeeJa

Europees IBAN-nummer

Betaalrekeningen van Openbank en N26 komen allebei met een Europees IBAN-nummer (resp. Spaans en Duits). Je geld is dus tot 100.000 euro gedekt door het Europese depositogarantiefonds.

In principe kun je met een niet-Nederlands alles wat je ook met een Nederlands IBAN kunt. Maar het kan voorkomen dat particulieren bij het zien van een buitenlands IBAN wat terughoudender zijn in hun vertrouwen.

In Nederland is de voorwaarde bij elke spaarrekening een Nederlandse betaalrekening/IBAN. Dus je spaarrekening aanhouden naast je N26 of Openbank rekening als tegenrekening kan helaas niet. Je zult dan ofwel genoegen moeten nemen met N26 subaccounts of een Openbank spaarrekening, of er nog een Nederlandse betaalrekening naast nemen.

BSN-nummer/NIE

Om een rekening bij de Spaanse Openbank te openen, heb je niet per se een Spaanse BSN, of NIE, nodig. Dat scheelt bureaucratie en je hebt toch een Spaanse bankrekening met Spaanse IBAN. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld als Nederland van je pensioen geniet in Spanje.Tijdens het inschrijvingsproces bij N26 is het invullen van je BSN-nummer optioneel. Je komt er – de eerste tijd – mee weg zonder, maar uiteindelijk zul je die toch moeten geven.

Gratis pinpas en gratis creditcard

Beide banken geven een gratis Maestro bankpas én een gratis (prepaid) Mastercard creditcard. Bij N26 is de standaardpas de Mastercard en de Maestro als extra pas een optie; Bij Openbank is de standaardpas een gratis Maestro en kun je er een gratis extra (prepaid) Mastercard bij nemen.

Pinnen

Met de pas van Openbank kun je vijf keer per maand in heel Europa pinnen en onbeperkt bij 40.000 pinautomaten van Santander Group (waarvan er géén in Nederland staan).

Bij N26 drie keer per maand. Maar wees eerlijk, hoe vaak trek je nou nog contant geld uit de muur? Betalen kan met beide passen gewoon kosteloos in heel Europa.

Beleggen

Bij Openbank kun je vanaf 500 euro beginnen met beleggen, en wel automatisch, met hun Robo-Advisor. Duurzaam en zonder annuleringskosten. Je vindt geen beleggingsmogelijkheden bij N26.

Doelbeleggen

Doelbeleggen is een beleggingsvorm van Openbank waarbij je vanaf 1 euro per maand na de initiële storting van 500 euro kunt inleggen. Dit belegt Openbank vervolgens voor jou.

Sparen

Openbank biedt een gratis spaarrekening aan, vrij opneembaar, minimum 1 euro, die 0,20% positieve rente biedt. Met kortingscode voor nieuwe klanten ontvang je de eerste zes maanden op de eerste 5000 euro zelfs 2% rente.

Bij N26 kun je je geld in potjes voor specifieke doelen verzamelen met N26 Spaces (geen rente).

Talen

Website en app van Openbank zijn beschikbaar in het Nederlands. Die van N26 in allerlei Europese talen, maar niet in het Nederlands.

Ervaringen met N26 en Openbank

We hebben onze en andere ervaringen met deze twee banken uitgebreider beschreven in twee aparte artikelen: N26 en Openbank.

Concurrenten



Het lijkt erop dat beide banken beseffen dat ze elkaars concurrent zijn – de bovenstaande Openbank promotiesticker met Ñ en N26 voorpagina banner met Open Bank Account getuigen hiervan.

Eindoordeel

Er is heel weinig verschil. N26 en Openbank zijn allebei gratis, inclusief maestro en mastercard. Beide rekeningen zetten allebei volledig in op de mobiele-bankmarkt met handige apps. Alleen Openbank is beschikbaar in het Nederlands. Maar Openbank reageert dan weer veel langzamer.

iDeal is bij allebei niet mogelijk, wat voor Nederlanders wel echt jammer is. De race is nu welke van deze banken als eerste haar Nederlandse banklicentie – en daarmee iDeal – binnenhaalt. Die bank zal in Nederland winnen. Begin 2021 laat N26 via Twitter weten dat ze bezig zijn met iDeal maar zekerheid is er nog niet. Openbank blijft dan alsnog handig voor al die Nederlandse gepensioneerden die in Spanje wonen.

Update 2021

Bunq. Bunq is de eerste met een Nederlandse gratis account. Natuurlijk: The bank of the free, ze moesten wel. En inclusief iDeal dus! Maar: het gaat voorlopig nog niet om een volwaardige bankrekening: overboekingen en automatische incasso’s zijn vooralsnog niet mogelijk hiermee. En hoe betaal je dan je vaste lasten? De race duurt voort.

Lees meer