Tijd voor gratis bankrekening in Nederland?

België heeft de gratis zichtrekening, Duitsland de gratis Jedermannkonto én de gratis fintech N26, in Spanje krijg je bij Openbank zelfs veertig euro kado bij hun gratis rekening. En Nederland? Nederland blijft achter.

Gratis Europese bankrekening openen

In België is het hartstikke normaal dat je bankrekening (of zichtrekening) gratis is.

In Duitsland heb je tientallen gratis bankrekeningen. Niet alleen moderne fintech banken maar ook van oudsher, althans, 1995, de zogenaamde Jedermann-Konto of Basiskonto: het was wettelijk vastgelegd dat iedereen gebruik moet kunnen maken van een bankrekening dus moesten banken een basisversie gratis aanbieden.

In Nederland kun je als jongere of student nog wel gratis een bankrekening openen. Daarna moet je er echter voor betalen. Met meestal nog extra kosten voor een credit card. De tijd is rijp om dit te veranderen. Welke bank gaat als eerste beginnen met een gratis bankrekening in Nederland?

Gratis bankrekening jongeren

Als je nog geen 18 bent of je studeert kun je in Nederland een gratis rekening openen. Maar zodra je stopt met studeren ga je hiervoor betalen. Daarnaast staan banken niet te springen om credit cards te geven aan jongeren.

Gratis bankrekening Nederland: bunq

Eindelijk is het zover: een gratis bankrekening in Nederland! Nou ja, bijna dan. Bunq EasyTravel is helemaal gratis – maar geen volwaardige bankrekening. Je krijgt gratis een virtuele prepaid creditcard (en voor een tientje krijg je de plastic versie thuisgestuurd). De app werkt prima (hoewel deze afgelopen jaar wel wat dichtgeslibt is met reclame voor extra betaalde opties).

Nadelen bunq easyTravel

Je kunt alles met je gratis Nederlandse bankrekening easyTravel bij bunq – behalve: geld overboeken en automatische incasso’s instellen. Dat is vooral lastig voor het betalen van je vaste lasten. Het is dan ook meer geschikt als extra bankrekening.

Voordelen bunq easyTravel

Gratis, prepaid Mastercard, en je kunt – in tegenstelling tot de andere Europese gratis banken – betalen met iDeal.

Mogelijkheden buiten Nederland

paypalPaypal is waarschijnlijk de bekendste mogelijkheid. Als particulier is het helemaal gratis. Helaas betalen ondernemers meer dan 3% voor een betaling niet echt een goede optie dus. Bitcoin is helemaal gratis, het is totaal ongereguleerd, je kunt er niet op heel veel plekken mee betalen. Het is wel een groeimarkt.

Iets realistischer zijn opties uit Duitsland en Engeland. Fintech startups zijn hip. Vooral Londen en Berlijn zijn actief op dit gebied. Dit jaar is er al voor miljarden euros aan venture capital in kleine hard groeiende bedrijven gegaan. Revolut en Number26 zijn erg interessant qua bankrekeningen.

Gratis bankrekening in Duitsland

Bij NUMBER26 kun je ook zonder een vast adres in Duitsland een rekening openen. Een tijdelijk adres of een adres bij vrienden over de grens volstaat. Sinds kort ook met actieve ondersteuning in het Engels. Je bankkaart is meteen ook een gnumber26-creditcardratis prepaid MasterCard dat gekoppeld is aan je eigen IBAN nummer. Gratis geld uit de muur halen in de hele wereld. En het is allemaal gebaseerd rond een handige app.

De oprichter van Paypal, Peter Thiel, is één van de investeerders die 10 miljoen euro in het bedrijf hebben gestoken. Het bedrijf groeit razendsnel en het is te verwachten dat het binnen een jaar ook in Nederland van start gaat.

Bankrekening in België

In België zijn banken wettelijk verplicht betaalrekeningen aan te bieden. Dus eigenlijk kun je bij elke bank een gratis rekening openen. Daarbovenop krijg je dan ook nog soms een gratis credit card, of soms zelfs een bonus, zoals een aantal jaren geleden 50€ bij HelloBank. Je hebt wel een adres in België nodig om een rekening te kunnen openen.

Revolutionair goedkope valutaconversie

Ook het Engelse Revolut is gebaseerd rond een app. Je rekening kan, net zoals Paypal, meerdere valuta bevatten. Het verschil is 1. dat je met hele scherpe rates kunt converteren van de ene naar de andere valuta (euros, dollars, ponden en nog veel meer) en 2. je krijgt er een MasterCard bij.

4 gedachten over “Tijd voor gratis bankrekening in Nederland?”

  1. Bij ing had ik 6 euro op mijn rekening gestort om te kunnen parkeren in Rotterdam wand daar kun je alleen chippen.Ik moet dat storten om dat we bij de voedselbank lopen.Kregen we een rekening van 12 euro omdat het de 7e en 8e keer was dat we geld op onze eigen rekening storten.Waar is een bank dan voor? Zoals je ziet word de kleine man weer gepakt.Het was wel duur parkeren zo.Gebeld met ing blijkt het in de kleine lettertjes te staan.

    • Inderdaad! Grote verschil is dat Holvi zich vooral richt op het KMB. Hele grote overeenkomst is dat zowel Holvi als Number26 in de achtergrond gebruik maakt van Wirecard.

Reacties zijn gesloten.