Bankrekening openen in België

In België noemt men een normale bankrekening meestal zichtrekening. Een bankrekening openen in België kan eigenlijk alleen met een officieel adres. Het maakt dan verder niet uit welke nationaliteit je hebt, dus ook als Nederlander kun je gewoon een Belgische rekening openen. Een Belgische bankrekening openen als Nederlander is in principe dus gewoon mogelijk.

Bankrekening openen België

Voor een officieel adres moet de wijkagent ook langskomen in je woning. Het ligt dus niet voor de hand om er even snel een gratis rekening te openen als je niet in België woont (daarvoor kun je beter even kijken naar Duitse mogelijkheden) – maar als je als Nederlander in de buurt van de Nederlands-Belgische grens woont ligt dat weer anders.

In België is er een dozijn banken met gratis bankrekeningen. Hier een overzicht van Belgische banken:

ING rekening openen

Voor Nederlanders komt de ING het bekendste voor. Een Lion account is vrij makkelijk te openen door langs te gaan bij een filiaal. Dit is een zichtrekening, maar je krijgt hier helaas geen gratis creditcard bij.

HelloBank rekening openen

HelloBank is sinds mei 2013 actief op de Belgische en Duitse markt, het is een project van BNP Paribas, dus het zit wel goed met betrouwbaarheid. De HelloBank zichtrekening (gewone betaalrekening) is gratis. De rekening komt met 2 bankpasjes, Rekeningbeheer op je computer, smartphone of tablet, en je kan betalen met Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay & Garmin Pay.

Belfius rekening openen

Belfius was voorheen Dexia, maar heeft vanwege een slechte naam gekozen voor een naamsverandering.

KBC rekening openen

De KBC draait al heel wat jaren mee. Ook als Nederlander kun je bij KBC een rekening openen. Het helpt dan wel als je in België woont of niet al te ver van de Belgische grens.

Deutsche Bank rekening openen

De Deutsche Bank is ook actief in België, met gratis bankrekeningen. Om een rekening te openen moet je wel bewijzen van een vast inkomen kunnen laten zien.

N26 rekening openen

De internationale online bank N26 is niet specifiek Belgisch maar de bank is wel volledig operationeel in België en is gratis. Je hoeft er ook niet voor in België te wonen. Lees hier meer over deze vernieuwende bank of ga direct naar hun website om een rekening te openen:

Bankoverstapdienst

De Belgische overheid heeft het verplicht gesteld aan banken om een gratis overstapdienst te leveren aan cliënten.

Belgische bankrekening openen als Nederlander

Een Belgische bankrekening openen zonder adres in België is mogelijk. Als je in België ingeschreven staat is er natuurlijk geen enkel probleem om een Belgische rekening te openen. Als je niet in België staat ingeschreven maar je woont bijvoorbeeld vlakbij de Belgische grens kun je gewoon een bankkantoor binnenlopen en vragen wat er mogelijk is.

Zakelijke Nederlandse bankrekening openen als Belg

Andersom is het ook mogelijk om vanuit België een bankrekening in Nederland te openen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor ondernemers. Hier vindt u meer informatie over het openen van een bankrekening in Nederland vanuit het buitenland en hier onze vergelijking van beste zakelijke bankrekeningen.