Buitenlandse bankrekening openen

Wil je een buitenlandse bankrekening openen, is het van belang om van te voren goed uit te zoeken hoe het allemaal werkt. Per land verschillen de aanvraagprocedure en de kosten. In veel landen maakt het voor een particulier gemakkelijker om een huis te kopen, huur en elektriciteitsrekeningen te betalen en geld terug te krijgen. Ook zullen veel bedrijven graag een lokale zakelijke bankrekening kiezen. Hieronder vind je informatie en tips over een bankrekening openen in het buitenland. Een buitenlandse bankrekening openen: hoe gaat dat precies, wat heb je ervoor nodig en welke banken zijn er?

Bankrekening openen buitenlander

Buitenlandse particuliere klanten kosten een bank geld, geven risico (bijvoorbeeld het veilig versturen van bankpasjes) en leveren niet veel op. Maar soms is het toch precies wat je wilt. Er zijn verschillende redenen om een bankrekening in het buitenland te openen. Laten we die nader bekijken.

Vanuit het gastland

 • Je gaat emigreren of tijdelijk wonen en werken.
 • Je wilt een zakelijke bank kiezen omdat je je werkzaamheden naar het buitenland verplaatst.

Binnen de EU is het vaak niet verplicht om een bankrekening te hebben van het land waarin je woont, indien je al een bankrekening hebt van een ander EU land. Wanneer je binnen de EU gaat verhuizen kun je overal je EU bankrekening blijven gebruiken. Het is echter makkelijker voor bepaalde zaken zoals elektriciteitsrekeningen, huur, een huis willen kopen en bijvoorbeeld geld terugkrijgen, om een bankrekening te openen van het land zelf.

Voorwaarden bankrekening in gastland

 • Woonadres in het gastland
 • Geldige legitimatie
 • Eventueel een eenmalig of een maandelijks inkomend bedrag op de rekening

Je kunt er ook voor kiezen om niet een bankrekening van het land zelf te nemen maar een internationale bankrekening zoals N26. Het grote voordeel hiervan is dat deze geheel gratis is. En iedereen die in de Europese Economische Ruimte of in de Verenigde Staten leeft, kan een N26 rekening openen. Voor zakelijke klanten is N26 ook zeer geschikt. Kijk daarnaast ook eens naar de Finse online zakenbank Holvi en de Engelse onlinebank Revolut.

Vanuit Nederland

 • Je wilt als particulier vanuit je eigen land profiteren van andere voorwaarden dan die Nederlandse banken bieden.
 • Je wilt een zakelijke rekening kiezen omdat je veel zaken doet vanuit Nederland met het buitenland.

Als je niet in het land woont, waar je een bankrekening wil aanvragen, wordt het vaak lastiger. Veel landen stellen als voorwaarde een vaste verblijfplaats in het land in kwestie. Dat is vanuit het perspectief van de bank logisch omdat buitenlandse klanten hen teveel kost en teveel risico oplevert. Dat geldt natuurlijk voor de ouderwetse banken.

De eerder genoemde, hedendaagse onlinebanken weet er wel raad mee. Zakelijke klanten die vanuit Nederland een bankrekening in de Europese Economische Ruimte willen openen, kunnen terecht bij enkele klassieke banken. Ook voor deze mensen zijn de nieuwe onlinebanken een geschikte optie – al moet benadrukt worden, dat het dan wel vaak om een zakelijke rekening voor zzp’ers gaat, op persoonlijke naam.

Bankrekening openen in Nederland vanuit het buitenland

Voor Nederlanders die in het buitenland wonen maar toch vanwege betaalgemak in Nederland of gunstigere voorwaarden een bankrekening in Nederland willen openen, zijn er ook mogelijkheden. Een bankrekening openen in Nederland vanuit het buitenland, zonder vast woonadres in Nederland dus, kan op tegenstand stuiten bij veel grote, traditionele banken.

N26 bankrekening voor wereldwijd gebruik

Vernieuwende onlinebanken zoals Bunq – binnen de Europese Economische Ruimte – en N26 – actief in 147 landen – zijn de grote uitzondering én aanrader. Volledig online aan te vragen. Bij N26 kun je een adres van een kennis of familielid in Nederland opgeven, zolang het maar in Nederland is en een woonadres is (geen postbus oid), om daar je bankpas te ontvangen. Verder is N26 prima te gebruiken via de app of de website. En vanwege Transferwise ook voordelig voor gebruik in het buitenland.

Bunq account openen vanuit het buitenland

Als je genoegen neemt met een bankrekening zonder bankpas, kun je voor Bunq kiezen. Daar kun je een willekeurig Nederlands adres opgeven omdat je die alleen nodig hebt om je fysieke – optionele – bankpas te ontvangen. Het is wel aan te raden om niet het gratis Travel account van Bunq te kiezen maar een van de betaalde accounts, Money of Green, omdat je met die wel geld gewoon kunt overmaken.

Duitse bankrekening

Een bankrekening in Duitsland open je door bij het filiaal langs te gaan, wat natuurlijk vanuit het buitenland onhandig is, of online. Voor Nederlandse expats die in Duitsland werken of Nederlandse bedrijfjes die zich willen vestigen in Duitsland is het meestal geen probleem.

Voorwaarden openen Duitse bankrekening

 • Bewijs dat je in Duitsland woont
 • Identiteitsbewijs
 • En in sommige gevallen ook een bewijs dat je er werkt

Wil je een Duitse bankrekening vanuit een ander land als particulier vanwege de gunstige voorwaarden of als ondernemer omdat je veel zakendoet met Duitsland, is het lastiger geworden sinds een paar jaar. Het beste aan te raden zijn de online banken zoals N26, Holvi (zakelijke rekening) of Revolut. Meer over Bankrekening in Duitsland openen in ons artikel hierover.

Bankrekening in Engeland

Je kunt een Engelse bankrekening online openen of op locatie. Je kunt ook bij je Nederlandse bank vragen of zij aangesloten zijn bij een van de Engelse banken. Je huidige bank kan dan een Engelse bankrekening voor je opzetten vanuit Nederland. Indien je niet per se een Engelse bankrekening hoeft te openen, kun je in Engeland binnenkort ook gebruikmaken van de gratis N26 bankrekening. Je krijgt dan gratis een account nummer, sort code en mastercard.

Britse bankrekening voor inwoners van Groot Britannië

Een betaalrekening is in het Engels een “current account” en je krijgt in hier standaard een VISA Debit card bij in Engeland. Ze kennen hier geen Maestro kaarten zoals de Nederlandse banken. Over het algemeen moet je, net als bij Duitse banken, inwoner van het land zelf zijn – zeker na de brexit.

Engelse banken voor inwoners van Engeland

Gratis Britse bankrekening

Bij HSBC, RBS en TSB kun je een gratis bankaccount online openen. Er zijn extra mogelijkheden wanneer je een betaalde rekening opent. Zo kun je bij Barclays geld terugkrijgen bij bepaalde aankopen en dus geld “verdienen” met het gebruiken van je betaalpas. Maar bij deze bank dien je langs te komen in een van de vestigingen. Je kunt wel alvast het papierwerk online doen.

Benodigde documenten om rekening in Engeland te openen

 • Informatie over je inkomen.
 • Bewijs dat je werkzaam bent en gegevens van je werkgever.
 • Je woonadres(sen) van de afgelopen drie jaar. Deze hoeven niet per se in Engeland te zijn.
 • Bewijs dat je een inwoner bent van Engeland.

Een Engelse bankrekening vanuit Nederland openen

Bij LLoyds,HSBC en TSB is het niet mogelijk om een (international) current account te openen vanuit het vasteland van Europa. RBS biedt speciaal voor Europeanen een bankrekening in Engeland aan: RBS EU Account. Lees meer hierover in ons artikel over het openen van een bankrekening in Groot Brittannië post-brexit.

Zwitserse bankrekening openen

Een Zwitserse bankrekening was vroeger erg geliefd bij belastingontduikers maar het Zwitserse bankgeheim staat steeds meer onder druk. Voor de rest van ons kan zo’n rekening alsnog handig zijn om betalingen in Zwitserland te doen of ontvangen of omdat de Zwitserse franc in verhouding gunstig staat. Of omdat je er gaat wonen.

Een Zwitserse bankrekening openen vanuit het buitenland

Het is mogelijk om vanuit het buitenland een bankrekening te openen in Zwitserland. Je ontkomt niet aan een bezoek aan een kantoor in Zwitserland om de rekening te openen maar dit mag ook via een tussenpersoon.

De drie grootste banken in Zwitserland

Een Zwitserse bankrekening is niet voor minderbedeelden onder ons: meestal is een aantoonbaar minimumbedrag vereist vanaf tienduizend euro.

Een Zwitserse bankrekening openen in Zwitserland

Een bankrekening in Zwitserland openen gaat het makkelijkst indien je kunt langsgaan op locatie. Je kunt het proces echter al starten voordat je verhuist en de gevraagde documenten aangetekend opsturen. Het kan ook zijn dat je huidige bank is aangesloten bij een Zwitserse bank en zij alles voor je kunnen regelen. In dat geval kan je huidige bank ervoor zorgen dat je een bankrekening kunt openen in Zwitserland.

Ook zakelijke klanten kunnen een bankrekening in Zwitserland openen. Het gaat dan over het algemeen (vanwege dat minimumbedrag) vaak om grotere bedrijven. De eisen zijn dan ook strenger. Vereist zijn het oprichtingscertificaat, een aandelenregister, de statuten en instemming van het bestuur.

De bankrekeningen zijn niet gratis en pinnen kost geld. Graag willen wij daarom er ook hier nog eens op wijzen dat Zwitserland ook een ondersteund land is van de online bank N26 – die o.a. een gratis rekening aanbiedt.

Spaarrekening openen buitenland

De term offshore account heeft een spannende klank maar is ofwel niet meer (legaal) mogelijk, ofwel niet haalbaar voor normale stervelingen (minimum startsaldo in Zwitserland is bijvoorbeeld tienduizend euro). De bedoeling van offshore is eigenlijk ook belastingontduiking, wat steeds moeilijker wordt gemaakt.

Een betere reden om een spaarrekening in het buitenland te zoeken zou een gunstiger rentepercentage zijn. We hebben een aantal mogelijkheden om te sparen in het buitenland op een rijtje gezet in dit artikel: Sparen in het buitenland. De in dat artikel uitgebreider besproken buitenlandse spaarrekeningen zijn allemaal gratis, zelfs als ze als voorwaarde een tegenrekening bij dezelfde bank hebben.

SpaarrekeningRente
Barclays International Reservegeen
Raisin (Deposito)tot 1,40%