Bankrekening openen in het buitenland

Wil je een bankrekening openen in het buitenland, is het van belang om van te voren goed uit te zoeken hoe het allemaal werkt. Per land verschillen de aanvraagprocedure en de kosten. In veel landen maakt het voor een particulier gemakkelijker om een huis te kopen, huur en elektriciteitsrekeningen te betalen en geld terug te krijgen. Ook zullen veel bedrijven graag een lokale zakelijke bankrekening kiezen.

Hieronder vind je informatie en tips over een bankrekening openen in het buitenland. De beschikbare banken in het buitenland, wat je nodig hebt om een bankrekening te openen en wat de kosten zijn voor een bankrekening in het buitenland.

Bankrekening openen buitenlander

Buitenlandse particuliere klanten kosten een bank geld, geven risico (bijvoorbeeld het veilig versturen van bankpasjes) en leveren niet veel op. Maar soms is het toch precies wat je wilt. Er zijn verschillende redenen om een bankrekening in het buitenland te openen. Laten we die nader bekijken.

Vanuit het gastland

 • Je gaat emigreren of tijdelijk wonen en werken.
 • Je wilt een zakelijke bank kiezen omdat je je werkzaamheden naar het buitenland verplaatst.

Binnen de EU is het vaak niet verplicht om een bankrekening te hebben van het land waarin je woont, indien je al een bankrekening hebt van een ander EU land. Wanneer je binnen de EU gaat verhuizen kun je overal je EU bankrekening blijven gebruiken. Het is echter makkelijker voor bepaalde zaken zoals elektriciteitsrekeningen, huur, een huis willen kopen en bijvoorbeeld geld terugkrijgen, om een bankrekening te openen van het land zelf. Benodigd zijn:

 • Woonadres in het gastland
 • Geldige legitimatie
 • Eventueel een eenmalig of een maandelijks inkomend bedrag op de rekening

Je kunt er ook voor kiezen om niet een bankrekening van het land zelf te nemen maar een internationale bankrekening zoals de N26. Het grote voordeel hiervan is dat deze geheel gratis is. En iedereen die in de Europese Economische Ruimte of in de Verenigde Staten leeft, kan een N26 rekening openen. Voor zakelijke klanten is N26 ook zeer geschikt. Kijk daarnaast ook eens naar de Finse online zakenbank Holvi en de Engelse onlinebank Revolut.

Vanuit Nederland

 • Je wilt als particulier vanuit je eigen land profiteren van andere voorwaarden dan die Nederlandse banken bieden.
 • Je wilt een zakelijke rekening kiezen omdat je veel zakendoet vanuit Nederland met het buitenland.

Als je niet in het land woont, waar je een bankrekening wil aanvragen, wordt het vaak lastiger. Veel landen stellen als voorwaarde een vaste verblijfplaats in het land in kwestie. Dat is vanuit het perspectief van de bank logisch omdat buitenlandse klanten hen teveel kost en teveel risico oplevert. Dat geldt natuurlijk voor de ouderwetse banken. De eerder genoemde hedendaagse online variant weet er wel raad mee.

Zakelijke klanten die vanuit Nederland een bankrekening in de Europese Economische Ruimte willen openen, kunnen terecht bij enkele klassieke banken. Ook voor deze mensen zijn de nieuwe onlinebanken een geschikte optie – al moet benadrukt worden, dat het dan wel vaak om een zakelijke rekening voor zzp’ers gaat, op persoonlijke naam.

Bankrekening openen in Nederland vanuit het buitenland

En dan bestaat er nog de optie om een Nederlandse bankrekening als Nederlandse expat vanuit het buitenland te openen. Dat kan nodig zijn omdat je slechts tijdelijk in het buitenland werkt en je je geldzaken graag in je thuisland houdt. Voor emigranten kan het ook nog prettig zijn vanwege mogelijk gunstigere voorwaarden, omdat je bijvoorbeeld nog betalingen in Nederland doet of ontvangt.

Bij de meeste grote banken is het helaas niet mogelijk om een bankrekening in Nederland te openen zonder vast woonadres in Nederland. Een enkele bank maakt misschien nog een uitzondering voor een bestaande klant. Je kunt het proberen bij de ING, maar dan moet je naar een filiaal in Nederland afreizen, of de ABNAMRO.

Alternatieve, vernieuwende onlinebanken zoals Bunq – binnen de Europese Economische Ruimte – en N26 – actief in 147 landen – zijn de grote uitzondering én aanrader. Volledig online aan te vragen.

Duitse bankrekening

Een bankrekening in Duitsland open je door bij het filiaal langs te gaan, wat natuurlijk vanuit het buitenland onhandig is, of online. Voor Nederlandse expats die in Duitsland werken of Nederlandse bedrijfjes die zich willen vestigen in Duitsland is het meestal geen probleem. Om een Duitse bankrekening te openen heb je vaak drie dingen nodig:

 • Bewijs dat in Duitsland woont.
 • Identiteitsbewijs.
 • En in sommige gevallen ook een bewijs dat je er werkt.

Wil je een Duitse bankrekening vanuit een ander land als particulier vanwege de gunstige voorwaarden of als ondernemer omdat je veel zakendoet met Duitsland, is het lastiger geworden sinds een paar jaar. Het beste aan te raden zijn de online banken zoals N26, Holvi (zakelijke rekening) of Revolut. Meer over Bankrekening in Duitsland openen in ons artikel hierover.

Bankrekening in Engeland

Je kunt een Engelse bankrekening online openen of wanneer je op locatie. Je kunt ook bij je Nederlandse bank vragen of zij aangesloten zijn bij een van de Engelse banken. Je huidige bank kan dan een Engelse bankrekening voor je opzetten vanuit Nederland. Indien je niet per se een Engelse bankrekening hoeft te openen, kun je in Engeland binnenkort ook gebruikmaken van de gratis N26 bankrekening. Je krijgt dan gratis een account nummer, sort code en mastercard.

Een betaalrekening is in het Engels een “current account” en je krijgt in hier standaard een VISA Debit card bij in Engeland. Ze kennen hier geen Meastro kaarten zoals de Nederlandse banken. Een aantal banken waar je uit kunt kiezen om een Engelse bankrekening te openen zijn:

Bij Lloyds, HSBC, RBS en TSB kun je een gratis bankaccount online openen. Er zijn extra mogelijkheden wanneer je een betaalde rekening opent. Zo kun je bij Barclays geld terugkrijgen bij bepaalde aankopen en dus geld “verdienen” met het gebruiken van je betaalpas. Maar bij deze bank dien je langs te komen in een van de vestigingen. Je kunt wel alvast het papierwerk online doen.

Ook in Engeland zijn er een aantal documenten nodig om een bankrekening te openen:

 • Informatie over je inkomen.
 • Bewijs dat je werkzaam bent en gegevens van je werkgever.
 • Je woonadres(sen) van de afgelopen drie jaar. Deze hoeven niet per se in Engeland te zijn.
 • Bewijs dat je een inwoner bent van Engeland, of bij HBSC en TSB bewijs dat je in de EU woont. HBSC en TSB zijn de enige twee van de banken die hier worden besproken waarbij je een rekening kunt openen zonder dat je inwoner bent van Engeland.

Lees meer hierover in ons artikel over het openen van een bankrekening in Groot Brittannië post-brexit.

Zwitserse bankrekening openen

Een Zwitserse bankrekening was vroeger erg geliefd bij belastingontduikers maar het Zwitserse bankgeheim staat steeds meer onder druk. Voor de rest van ons kan zo’n rekening alsnog handig zijn om betalingen in Zwitserland te doen of ontvangen of omdat de Zwitserse franc in verhouding gunstig staat. Of omdat je er gaat wonen.

Een Zwitserse bankrekening openen in Zwitserland gaat het makkelijkst indien je langs kunt gaan op locatie. Je kunt het proces echter al starten voordat je verhuist en de gevraagde documenten aangetekend opsturen. Het kan ook zijn dat je huidige bank is aangesloten bij een Zwitserse bank en zij alles voor je kunnen regelen. In dat geval kan je huidige bank ervoor zorgen dat je een bankrekening kunt openen in Zwitserland.

Een Zwitserse bankrekening openen vanuit het buitenland is ook mogelijk. Je moet alsnog langskomen op het kantoor in Zwitserland maar je kunt dit ook via een tussenpersoon doen. Het is niet voor minderbedeelden onder ons: meestal is een aantoonbaar minimumbedrag vereist vanaf tienduizend euro.

Ook zakelijke klanten kunnen een bankrekening in Zwitserland openen. Het gaat dan over het algemeen (vanwege dat minimumbedrag) vaak om grotere bedrijven. De eisen zijn dan ook strenger. Vereist zijn het oprichtingscertificaat, een aandelenregister, de statuten en instemming van het bestuur.

De drie grootste banken in Zwitserland zijn Post Finance, UBS, Credit Suisse (verblijf in Zwitserland vereist). De bankrekeningen zijn niet gratis en pinnen kost geld. Graag willen wij daarom er ook hier nog eens op wijzen dat Zwitserland ook een ondersteund land is van de online bank N26 – die o.a. een gratis rekening aanbiedt.