Bankrekening openen in het buitenland

Wil je een bankrekening openen in het buitenland, is het van belang om van te voren goed uit te zoeken hoe het allemaal werkt. Per land verschilt de aanvraagprocedure en verschillen de kosten. Binnen de EU is het vaak niet verplicht om een bankrekening te hebben van het land waarin je woont, indien je al een bankrekening hebt van een ander EU land. In veel landen is het echter wel een stuk gemakkelijker voor dingen als een huis willen kopen, huur betalen, elektriciteitsrekeningen en geld terugkrijgen.

Je kunt er ook voor kiezen om niet een bankrekening van het land zelf te nemen maar een internationale bankrekening zoals de N26. Het grote voordeel hiervan is dat deze geheel gratis is. Hieronder vind je informatie en tips over een bankrekening openen in het buitenland. De beschikbare banken in het buitenland, wat je nodig hebt om een bankrekening te openen en wat de kosten zijn voor een bankrekening in het buitenland. Je vindt meer informatie over bankrekeningen openen in de EU maar ook buiten de EU.

Duitse bankrekening

Wil je in Duitsland een bankrekening openen, dan heb je een aantal keuzes. Je kunt dit online doen, op een locatie zelf of een N26 rekening openen. De N26 rekening is geen specifieke Duitse bankrekening maar ook aan te vragen in Nederland en België en te gebruiken over de gehele wereld.

Als je in Duitsland woont kun je ook een Duitse bankrekening bij bijvoorbeeld: DKB, Sparkasse, Deutsche Bank, Commerzbank of Postbank. Je kunt dit bij de meeste banken online doen, alleen de Commerzbank geeft aan dat je een afspraak moet maken om langs te komen in een vestiging. Het komt goed van pas om Duits te kunnen lezen indien je kiest voor de online aanvraag. Alleen de Commerzbank heeft een makkelijk te vinden Engelse versie van de website, maar dat is dan ook de enige bank waarbij je niet online je bankrekening kan aanvragen.

Om een Duitse bankrekening te openen heb je vaak drie dingen nodig:
• Bewijs dat in Duitsland woont.
• Identiteitsbewijs.
• En in sommige gevallen ook een bewijs dat je er werkt.

De kosten voor een Duitse bankrekening variëren per bank. Zo is een bankrekening bij DKB en Commerzbank gratis, kost de bankrekening bij de Sparkasse €1, €3 of €7 per maand en bij de Deutsche Bank kan het zelfs oplopen tot €11,90 per maand. Een bankrekening bij de Postbank kost tussen de €0 (gratis) en de €5,90 per maand.

In Duitsland wordt net als in Nederland, gebruik gemaakt van internetbankieren. Bij alle bovengenoemde banken is dit gratis beschikbaar. Ook is het bij veel van de banken gratis om je pas te gebruiken binnen de EU.

Bankrekening in Engeland

Je kunt een Engelse bankrekening online openen of wanneer je op locatie. Je kunt ook bij je Nederlandse bank vragen of zij aangesloten zijn bij een van de Engelse banken. Je huidige bank kan dan een Engelse bankrekening voor je opzetten vanuit Nederland. Indien je niet per se een Engelse bankrekening hoeft te openen, kun je in Engeland binnenkort ook gebruikmaken van de gratis N26 bankrekening. Je krijgt dan gratis een account nummer, sort code en mastercard.

Een betaalrekening is in het Engels een “current account” en je krijgt in hier standaard een VISA Debit card bij in Engeland. Ze kennen hier geen Meastro kaarten zoals de Nederlandse banken. Een aantal banken waar je uit kunt kiezen om een Engelse bankrekening te openen zijn: Barclays [https://featuresstore.barclays.co.uk/forms/account-opening/gettingstarted/bba?execution=e2s1], Lloyds [https://apply.lloydsbank.co.uk/sales-content/cwa/l/pca/?product=classicaccountLTB#!b], HSBC[https://dco-ao.hsbc.co.uk/current/bank/personalDetails], RBS [https://www.beta.rbs.co.uk/personal/current-accounts/select_account.html#RTA], TSB [https://www.tsb.co.uk/current-accounts/faqs/opening-a-current-account-non-uk-eu-residents/]. Bij Lloyds, HSBC, RBS en TSB kun je online je bank account openen en bij Barclays dien je langs te komen in een van de vestigingen. Je kunt bij Barclays wel alvast het papierwerk online doen.

Ook in Engeland zijn er een aantal documenten nodig om een bankrekening te openen:
• Informatie over je inkomen.
• Bewijs dat je werkzaam bent en gegevens van je werkgever.
• Je woonadres(sen) van de afgelopen drie jaar. Deze hoeven niet per se in Engeland te zijn.
• Bewijs dat je een inwoner bent van Engeland, of bij HBSC en TSB bewijs dat je in de EU woont. HBSC en TSB zijn de enige twee van de banken die hier worden besproken waarbij je een rekening kunt openen zonder dat je inwoner bent van Engeland.

Bij Barclays, Lloyds, HBSC, RBS en TSB kun je een gratis bankaccount openen en hier zitten ook geen maandelijkse kosten aan vast. Er zijn extra mogelijkheden wanneer je een betaalde rekening opent. Zo kun je bij Barclays [https://featuresstore.barclays.co.uk/forms/account-opening/gettingstarted/bba?execution=e2s1] geld terugkrijgen bij bepaalde aankopen en dus geld “verdienen” met het gebruiken van je betaalpas.

Ook Engeland doet mee aan online bankieren. Bij alle banken kun je je bankzaken online regelen. Je moet je hier wel eerst voor aanmelden.

 

 

Rest van de EU

De eerder besproken N26 bankrekening is ook in andere landen in Europa aan te vragen. In België, Ierland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Portugal, Nederland en Spanje kun je een N26 bankrekening afsluiten. Wanneer je binnen de EU gaat verhuizen kun je overal je EU bankrekening blijven gebruiken. Het is echter makkelijker voor bepaalde zaken zoals elektriciteitsrekeningen, huur, een huis willen kopen en bijvoorbeeld geld terugkrijgen, om een bankrekening te openen van het land zelf.

Een bankrekening openen in Malta

Om in Malta een bankrekening te openen kun je online of telefonisch een afspraak maken met de bank naar keuze, om op de vestiging een bankrekening te openen. De meest populaire banken in Malta zijn: APS Bank [https://www.apsbank.com.mt/en/deposit-accounts], Lombard Bank [lombardmalta.com/en/deposit-accounts-1] en Bank of Valletta [https://www.bov.com/content/new-customer] (BOV).

Niet op alle websites is het even duidelijk welke documenten je nodig hebt om een bankrekening in Malta te openen. De Lombard Bank geeft aan dat je alleen aan een identiteitsbewijs nodig hebt en een referentie van je huidige bank. Maar de BOV vraagt om veel meer [https://www.bov.com/content/new-customer]. Wat je in ieder geval nodig hebt:
• Identiteitsbewijs.
• Referentie van je huidige bank.

Wanneer je een bankrekening opent krijg je een bankpas bij je bankaccount en je kunt je aanmelden voor internetbankieren. Belangrijk is om te weten dat in Malta nog actief gebruik wordt gemaakt van de cheque. Je kunt hiermee bij veel lokale winkels betalen en het geld wordt dan natuurlijk van je rekening gehaald wanneer de winkel de cheque int.

De kosten verschillen per bank en daarmee ook de het bedrag dat je minimaal op de rekening moet zetten bij het openen van de account. Bij de APS bank moet je bijvoorbeeld direct minimaal €250,00 op de rekening zetten. Een gewone maestro bankkaart is gratis en een debit card cost bij de APS €15,00 per jaar. Wat precies een bankrekening openen kost is bij alledrie de banken onduidelijk.

Een bankrekening openen in Cyprus

In Cyprus is het net zoals in Malta gebruikelijk om op de vestiging langs te gaan om een bankrekening te openen. De informatie op de websites van de banken is dan ook wat beperkter dan informatie van bijvoorbeeld Duitse of Engelse banken.

Er zijn relatief veel banken in Cyprus waar je een bankrekening kunt openen. Zo zijn er bijvoorbeeld: Alpha Bank, Eurobank, Hellenic Bank, Bank of Cyprus, SGBC, USB Bank, RCB n Astro Bank. Sommigen richten zich alleen op investeerders, dus houdt hier rekening mee.

Een bankrekening afsluiten in Cyprus dien je dus op de locatie zelf doen. Bij de Alpha Bank [https://www.alphabank.com.cy/english/electronic_app1.shtm] kun je alvast online de benodigde documentatie online downloaden. Je kunt deze uitprinten, invullen en meenemen naar de bank om je rekening te openen. De volgende informatie wordt van je gevraagd:
• Identiteitsbewijs.
• Land waarin je belastingplichtig bent.
• Woonadres (hoef niet in Cyprus te zijn) en bewijs doormiddel van bijvoorbeeld een recentelijke rekening.
• Informatie en bewijs van je werk en inkomen.
• Referentiebrief van je huidige bank.

Over de kosten is niet veel bekend. Wel is het bekend dat ook Cyprus aan online bankieren doet en je dus met een Cyprische bankrekening over de gehele wereld je geldzaken kunt regelen. Belangrijk is, om rekening te houden met de kosten van het overmaken van geld in een andere valuta. Je kunt namelijk voor hoge kosten komen te staan. Met een virtuele bankrekening, bijvoorbeeld [Transferwise Borderless](/transferwise), kun je deze hoge kosten voorkomen.

Een bankrekening openen in Zwitserland

Een bankrekening openen in Zwitserland gaat het makkelijkst indien je langs kunt gaan op locatie. Je kunt het proces echter al starten voordat je verhuist en de gevraagde documenten aangetekend opsturen. Het kan ook zijn dat je huidige bank is aangesloten bij een Zwitserse bank en zij alles voor je kunnen regelen. In dat geval kan je huidige bank ervoor zorgen dat je een bankrekening kunt openen in Zwitserland.

De drie grootste banken in Zwitserland zijn Post Finance [https://www.postfinance.ch/en/private/products/accounts/personal-account-chf/open-a-private-account-in-chf.html], UBS [https://www.ubs.com/ch/en/swissbank/private/pay-and-save/accounts/current.html], Credit Suisse [https://start.credit-suisse.com/uEtTraSVGkklnu3FFbafK7sgvlLtcWNNfhJ-8NBlkIFB5rbDVg0gJnhOGs1J8O_q0u63fgUrZ6pHYi_wXCEngc4a34qDEQ1vamb9Oy0tgQeuftrY$~UuE]. Zij doen alledrie aan internetbankieren. Ook hebben ze een overzichtelijke website met benodigde informatie.

Bij USB dien je een afspraak te maken om een rekening aan te vragen en bij Post Finance kan het via de post of online worden geregeld. Op de website van Credit Suisse kun je ook online een rekening online openen. Hiervoor worden de volgende eisen gesteld:
• Je verblijft in Zwitserland.
• Identiteitsbewijs.
• Je dient voor de online applicatie ook een telefoon, tablet of computer met webcam en microfoon te hebben en Mozilla Firefox of Google Chrome te gebruiken voor een video telefoongesprek in het Engels, Duits, Frans of Italiaans.

Bij Credit Suisse liggen de kosten tussen de €12,00 en €66,00 per maand. Bij de goedkoopste rekening krijg je 1 Maestro bankkaart, 2 creditcards, een spaarrekening en tussen de 0,05% en 0,15% rente. Bij de andere twee banken kun je een bankrekening openen van ongeveer €4,00 per maand. Let er wel op dat geld opnemen uit de pinautomaat geld kost.