Goedkoopste boekhoudapp bij bankrekening 2021

Voor ZZP’ers is een boekhouder vaak nog te duur. Voor die kleine ondernemers die toch liever zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan boekhouding, hebben sommige banken handige opties in hun app. Welke bank heeft wat en wat is aan te raden?

Makkelijk en goedkoop je boekhouding doen als ZZP’er

Als je belastingplichtig bent, en sowieso als je een serieuze ondernemer bent, is een correcte en overzichtelijke boekhouding belangrijk.

Elementen boekhouding ZZP

 • Overzicht inkomsten en uitgaven
 • Facturering inclusief BTW-boekhouding
 • Omzetbelasting
 • Inkomstenbelasting

Primair wil je natuurlijk weten of je onderneming financieel gezond is: of er meer binnenkomt dan eruitgaat. Praktisch gezien wil je makkelijk BTW-facturen kunnen maken en niet teveel tijd kwijt zijn aan je belastingaangiftes: de omzetbelasting is redelijk eenvoudig maar kan een gezoek naar bonnetjes zijn; de inkomstenbelasting is ingewikkelder als ondernemer.

Boekhoudapps per bank

De boekhoudopties die banken in hun apps aanbieden, varieren van makkelijk je afschriften kunnen downloaden tot en met een volledige, betaalde externe boekhoudapp. Onze focus ligt op de banken die we eerder geselecteerd hebben in ons artikel Beste bank voor ZZP’er en op de boekhoudapps die een automatische koppeling met de betreffende bank hebben.

Automatische bankkoppeling

Zorgt pas echt voor tijdwinst: daarmee hoef je niet handmatig banktransacties meer in te voeren.

Gekoppelde banken per app

Tip: Houd je zakelijke en je privé-boekhouding zoveel mogelijk, liefst volledig, gescheiden. Als het lukt, dus liefst niet lenen of voorschieten, dat maakt je boekhouding veel makkelijker.

Prijzen Boekhoudapps

BoekhoudappPrijs per maand
Debitoor (M)11,50 euro
e-Boekhouden (Boekhouden)7,95 euro
Holvi boekhoudmodulegratis
informer12 euro
jortt (compleet)12 euro
moneybird (Ponto)17,50 euro
MoneyMonk (ZZP’er)20 euro
QuickBooks (Essentials)20,60 euro
reeleezee (Slim Boekhouden Start)15 euro
SilvaSoft (Ponto)13,95

Let op

Bij sommige boekhoudprogramma’s betaal je extra voor de bankkoppeling, zoals bij SilvaSoft vier euro bovenop hun goedkoopste boekhoudabonnement van 9,95 euro.

Gratis boekhoudprogramma

Behalve het spreadsheetprogramma dat bij je besturingsprogramma komt, bestaan er niet echt volledig functionele gratis boekhoudprogramma’s. Wel zijn er prima boekhoudapps met flinke aanbiedingen. Hieronder een overzichtje exclusief de proefperiodes tot 30 dagen omdat die vaak niet eens een bankkoppeling hebben. Check vooral de links voor actuele aanbiedingen. Bij de bank Holvi zijn de boekhoudfuncties in hun bankenapp ingebouwd – en als enige volledig gratis.

BoekhoudprogrammaKortingsactie
e-Boekhoudeneerste 15 maanden van je onderneming gratis
Holvi boekhoudmodulegratis
MoneyMonkeerste 6 maanden 50% korting
QuickBookseerste 3 maanden 50% korting

Let op

Voor niets gaat de zon op: Korte proefperiodes (tot dertig dagen) zijn vaak helemaal gratis maar zonder bankkoppeling. Je kunt dus niet even snel je boekhouding doen en weer weg voordat het geld kost. De proefperiode is er dus vooral voor geschikt om de functies en functionaliteit van de app te bekijken.

Uitgelicht: e-Boekhouden

Een van de populairste boekhoudapps die tamelijk veel banken aanbieden is e-Boekhouden. Deze app krijgt 4,5 van 5 sterren met meer dan duizend reviews op Trustpilot. BTW-aangiftes worden, zo claimt e-Boekhouden, automatisch opgesteld en kunnen zo naar de belastingdienst gestuurd worden. We gaan ervan uit dat dit alleen werkt als je zakelijk en privé volledig gescheiden hebt gehouden en alles op die ene bankrekening plaatsvindt.

Boekhoudmodule

 • Automatische bankkoppeling met ABNAmro, Bunq, ING, KNAB, Rabobank en Triodos
 • Bonnetjes scannen en herkennen
 • BTW-aangiftes opstellen en versturen

Facturatiemodule

 • Facturen maken
 • Automatische incasso’s instellen
 • Uitgaande betalingen aanmaken (iDeal, creditcard, Paypal)
 • Inkomende betalingen met factuurnummer automatisch verwerken
 • Herinneringen en aanmaningen versturen
 • Urenadministratie en voorraadadministratie

Prijs e-Boekhouden

Tijdens de eerste vijftien maanden van je onderneming, gerekend vanaf inschrijving bij de Kamer van Koophandel, is e-Boekhouden gratis. Daarna/voor andere ondernemers kost het ZZP-abonnement 5,95 euro per maand voor de facturatiemodule en/of 7,95 per maand voor de boekhoudmodule. Gezien de hoge score op Trustpilot lijkt dit programma het ook waard.

Het is mogelijk dat je bijkomende kosten van je bank krijgt omdat de bankkoppeling alleen wordt gegeven bij een premium account van je bank.

Met het goedkoopste abonnement voor ZZP’ers, 7,95 euro per maand, mag je 240 boekingen per jaar verwerken. Het is niet heel onwaarschijnlijk dat je daar als ZZP’er wel eens overheen gaat. Vraag in dat geval de helpdesk van e-boekhouden, goed bereikbaar en vriendelijk, en ze zetten je abonnement één maand op compleet zodat je de laatste boekingen kunt verwerken. Als je het niet vergeet terug te zetten naar het ZZP-abonnement, dan kosten die paar extra boekingen je eenmalig 14,50 – 7,95 = 6,55 euro.

Ga naar e-Boekhouden

Overige boekhoudprogramma’s met automatische bankkoppeling

bankkoppeling jortt

 • jortt (compleet) a 17,50 euro
 • Trustpilot 3,3/5 sterren bij 16 stemmen
 • Facebook 4,8/5 sterren bij 223 stemmen

bankkoppeling moneybird

bankkoppeling MoneyMonk

Zijn boekhoudprogramma’s buitenlandse banken bruikbaar?

Holvi

De Finse zakenbank Holvi is de enige die echt gratis handige boekhoudfuncties in hun bankenapp aanbieden. We hebben het geprobeerd en het beviel goed: het dwingt je om je boekhouding meteen goed bij te houden, wat achteraf veel werk scheelt.

N26

N26 kan – bij haar betaalde rekeningen – sowieso gekoppeld worden aan drie boekhoudprogramma’s die Nederlands zijn of een Nederlandse versie hebben. Geen probleem dus.

De goedkoopste boekhoudapp met bankkoppeling

Het goedkoopste boekhoudprogramma met automatische bankkoppeling is die van de zakenbank Holvi omdat deze is geïntegreerd in al hun bankrekeningen, ook in hun gratis bankrekening. Nummer twee is e-Boekhouden met hun abonnement van 7,95 euro per maand en de eerste vijftien maanden van je onderneming gratis.

Maar let op: dat is exclusief facturatieaccount a 5,95 euro per maand, terwijl duurdere boekhoudprogramma’s dit er soms op zijn minst gedeeltelijk er wel in hebben zitten.

Verder lezen