Goedkoopste zakelijke rekening

De goedkoopste zakelijke bankrekening in Nederland is anno 2021 Bunq met KNAB op de tweede plaats. Als je over de grens kijkt dan is N26 en Revolut echt de goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers, want helemaal gratis, inclusief een prepaid MasterCard of gewone bankpas (Maestro). Bunq zakelijk is vanaf €4,99 per maand, terwijl Knab €6 per maand kost. N26 en Revolut zijn gratis.

Waar moet je op letten. Behalve de maandelijkse kosten heb je vaak ook transactiekosten per betaling. Daarnaast is het ook goed te weten hoe de bankrekening integreert met welk boekhoudprogramma.

Zakelijke rekening vergelijken 2020

Hieronder vergelijken we zakelijke bankrekeningen met de kosten zakelijke rekening.

Zakelijke rekeningJaarlijkse kostenTransacties
HolviGratisGratis
N26GratisGratis
RevolutGratisGratis
Bunq€59,88Kosten
KNAB€72Gratis
ASN€78Gratis
ABN Amro€117Kosten
Rabobank€120Kosten
ING€120Kosten
Triodos€170Kosten
Van Lanschot€212Kosten

Zie ook ons artikel Beste bank voor ZZP’er en ons artikel Zakelijk sparen vergelijken

Een zakelijke rekening openen

Om een zakelijke bankrekening te openen moet je over het algemeen ouder dan 18 jaar zijn, in een land wonen waar de bank actief is om de bankpas te kunnen ontvangen, geldige legitimatie hebben en tegenwoordig natuurlijk ook een e-mailadres en een smartphone waar de app op werkt. Vaak heb je ook een Kamer van Koophandel inschrijving nodig om een zakelijke bankrekening te openen, zoals bij de Rabobank.

Bij online banken gaat de identificatie via foto of video online, zoals bij de nieuwere online banken. Ook bij de meer traditionele banken gaat identificatie steeds vaker online. De ING verwacht nog wel dat je langskomt bij een filiaal. Bij de Rabobank kan de aanvraag telefonisch. Tenzij je al een andere rekening bij de desbetreffende bank hebt, dan gaat het proces meestal makkelijker.

Een gratis zakelijke bankrekening openen, is dat mogelijk? Ja! Via N26 Business kan iedereen een gratis zakelijke bankrekening openen. Zij zijn daarmee de goedkoopste zakelijke bankrekening. Via de app maar ook via de website van N26 kunnen alle bankzaken beheerd worden. Bekijk hieronder onze review.

N26: gratis zakelijke rekening

N26 zakelijk is vooral gericht op zzp’ers. Het is dan ook niet mogelijk een bedrijfsnaam op je pas te laten zetten. Deze rekening is net als hun privérekening gratis. Voor overboekingen in andere munteenheden word je verwezen naar Transferwise, wat natuurlijk uitstekend werkt. Een N26 rekening is snel geopend: online formuliertje invullen, kopie paspoort uploaden, app downloaden en het werkt meteen. Na ruim een week lag de pas op mijn deurmat.

N26 zakelijke rekening openen

De consumentenbond heeft de betaalrekening van N26 onder de loep genomen en een volledig artikel geplaatst over de nieuwe Duitse online bank. De consumentenbond is redelijk negatief, maar wij vinden dat raar. Wij zijn namelijk wel fan. Hieronder volgen een paar nadelen die niet per definitie een nadeel hoeven te zijn.

Mogelijke nadelen N26

 • 
Voor de meeste zakelijke gebruikers zal het geen probleem zijn dat de website, de app en de klantenservice in het Engels zijn. Door de consumentenbond wordt dit wel als een nadeel omschreven.
 • Betalen via iDeal is tegenwoordig ook mogelijk, en voor het ontvangen van bedragen en het betalen van facturen zal dit weinig problemen opleveren.
 • De Mastercard heeft geen aankoopverzekering, daar staat tegenover dat de betreffende debit creditcard gratis is. Bovendien is de aankoopverzekering een extraatje waar je bij andere aanbieders wél voor moet betalen omdat de kaart zelf geld kost.
 • Het is niet mogelijk om gebruik te maken van een overstapservice.
 • Ook hun zakelijke rekening staat op je persoonsnaam, kan niet op bedrijfsnaam. En als je een bedrijfsrekening hebt, kun je niet nog een tweede, particuliere rekening bij N26 openen.

Voordelen N26

 • Ongelimiteerd aantal overboekingen bij de gratis zakelijke rekening. Dit in schril contrast met de 3 overboekingen die je bij de gratis zakelijke rekening van Holvi krijgt.
 • Gratis prepaid Mastercard en gratis Maestro pinpas.
 • Goede app met goede (betaalde) extra mogelijkheden.

Een overstapservice is niet per definitie nodig als je een extra bankrekening wilt hebben. Daarnaast is het altijd mogelijk om de eigen klanten zelf goed te informeren over het starten van een nieuwe bankrekening. Een Overstapservice is slechts 13 maanden, dit is zelf ook te doen door de huidige betaalrekening nog voor een bepaalde periode aan te houden.


Wat valt er verder op bij de gratis bankrekening van N26?

Betalingen in vreemde valuta zijn gratis met de betaalpas. Dit is erg voordelig gezien de kosten die er door veel banken berekend wordt voor het opnemen van geld in landen waar de Euro niet gebruikt wordt.
 Voor de Mastercard (creditcard) geldt dat de eerste 5 opnames per maand gratis zijn, daarna wordt er € 2,00 per transactie berekend. Voor buitenlandse opnames wordt er 1,7% van het opgenomen bedrag berekend.

De zakelijke rekening van N26 mag ook als privé rekening gebruikt worden. Het is echter niet mogelijk om een zakelijke én een privé rekening te openen.

Waarom is een bankrekening bij N26 zoveel goedkoper dan de normale zakelijke accounts?

N26 opereert online en niet via een kantoor. Hierdoor zijn de kosten veel lager dan bijvoorbeeld de Deutsche Bank Business Konto, waar N26 mee te vergelijken is. Het openen van een N26 bankrekening kost helemaal niks.
De volledige kosten die berekend (kunnen) worden vind je hier: https://n26.com/eu/pricing/

Wat moet je doen om een N26 bankrekening te openen?

In 8 minuten is de registratie al klaar. Ga naar: n26.com En klik op start registration

Het is dus mogelijk om een gratis zakelijke bankrekening te openen, tegen lage (tot geen) kosten. Waarom zou je nog wachten? Het aanmelden kost slechts 8 minuten en bij N26 zijn de kosten veel lager omdat het een digitale bank is. De mastercard, een prepaid creditcard, is gratis. De zakelijke rekening mag ook particulier gebruikt worden. Betalingen in vreemde valuta zijn gratis.

Holvi zakelijke rekening openen

Holvi Starter is eveneens een gratis zakelijke bankrekening. Holvi Grower kost 12,00 euro per maand. Het verschil zit in het aantal gratis betalingen per maand: 3 versus ongelimiteerd.

Holvi: Finse fintech voor ondernemers

Holvi: de goedkope zakelijke rekening uit Finland

Holvi betekent kluis in het Fins. Ik gebruik Holvi nu al een tijdje zelf en ben er serieus enthousiast over. Holvi is een zakelijke bankrekening voor bedrijven in Finland, maar ook in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Mogelijke nadelen Holvi

 • Net als N26 vooral bedoeld voor ZZP’ers, kleine zelfstandigen. Hun eenvoudige gratis rekening komt bijvoorbeeld met één bankpas.
 • Bij de gratis rekening betaal je 2,5% om contant geld te pinnen en 2% bij gebruik van je pinpas buiten de EU. Op zich lang niet voor iedereen een probleem.
 • Omdat je in Nederland een Finse IBAN krijgt, kun je, net als bij N26, geen gebruik maken van iDeal. Maar er blijven genoeg mogelijkheden over om makkelijk geld uit te geven.
 • Maar drie gratis overboekingen per maand bij hun gratis rekening.

De voordelen van Holvi

 • Je kunt bestanden uploaden gekoppeld aan uitgaande betalingen – nog niet aan inkomende helaas
 • Je kunt facturen voor klanten aanmaken, direct vanuit je bankrekening – alsof je Moneybird in je bankrekening hebt maar dan gratis.
 • Categorieën voor boekhouden, uitgaande en inkomende betalingen.
 • BTW kan helemaal vanuit Holvi worden gedaan.
 • Incl. Mastercard, die niet apart is van je bankrekening, dus betalingen zijn meteen zichtbaar – en met de app kun je direct foto’s maken van je bonnetjes.
 • Je kunt expense claims indienen (ook weer met bonnetjes)
 • Alle bestanden en overzichten kunnen automatisch naar je Dropbox. Mijn boekhouder is nog niet zover, dus ik moet het nu nog per email naar hem toesturen, maar denk dat ik ‘m volgend jaar gewoon toegang kan geven tot die Dropbox folder
 • Vrij goede Android app
 • Makkelijk te switchen tussen 2 rekeningen (mijn Finse startup en mijn Duitse ZZP activiteiten)

Conclusie

Bunq en Knab zijn de goedkoopste Nederlandse zakelijke rekeningen in Nederland maar zijn niet gratis, zoals Holvi, N26 en Revolut.

Holvi heeft een prima gratis boekhoudapp geïntegreerd maar geeft slechts drie overboekingen gratis bij hun gratis rekening en iDeal is er niet mee mogelijk.

N26 heeft net als KNAB ongelimiteerd aantal overboekingen en is helemaal gratis – behalve de boekhoudapp.