Zakelijk sparen vergelijken

Sparen is een goed idee. Een bepaalde minimumbuffer is ook voor een bedrijf gezond. Sowieso is het niet ongebruikelijk dat een bedrijf een tijd lang een flink bedrag over heeft. Het is zonde om dat op je betaalrekening te laten staan. Daar zou het je misschien zelfs geld kunnen gaan kosten. Wat te doen met je zakelijke spaargeld? We zetten het op een rijtje.

Zakelijk sparen: opties

Zakelijke spaarrekeningen kosten vaak flink wat meer dan particuliere spaarrekeningen – maar als ondernemer moet je wel. Die extra kosten leveren geen hogere rente op. Je kunt ook je zakelijke spaargeld op een buitenlandse spaarrekening. Soms krijg je er iets meer rente. Het kan ook handig zijn voor grote bedragen buitenlandse valuta waar je niet telkens wisselkosten over wilt betalen.

Bij depositosparen zet je je geld voor een bepaalde tijd vast. Dat betekent dat je het niet (straffeloos) kunt opnemen. De rentepercentages liggen daardoor wel wat hoger. Deposito sparen gaat meestal ook om grotere bedragen en vaak met een aparte depositorekening.

Beleggen is lucratiever en risicovoller. Ook voor de kleine investeerder. Dankzij apps toegankelijk gemaakt. Meer hierover in ons overzichtsartikel Zakelijk beleggen.

Zakelijke spaarrekeningen vergelijken

Bij deze zakelijke spaarrekeningen is je spaargeld vrij opneembaar. Dit in tegenstelling tot zakelijk deposito sparen wat we hierna op een rijtje zullen zetten. De rente bij al deze rekeningen is niet zo interessant, varieert tussen -0,7% (Triodos) en +0,27% (Bunq). Ook zijn ze allemaal gratis behalve Bunq (96 of 204 euro per jaar) en Triodos (24 euro per jaar) – maar er kunnen kosten zoals negatieve rente, transactiekosten en een vereiste, prijzige betaalrekening aan vast zitten (allemaal behalve Triodos).

Negatieve rente

Rekening

Negatieve rente?

Vanaf 1 miljoen euro (-0,5%)

Vanaf 100.000 euro*

Vanaf 250.000 euro (-0,5%)

Vanaf 1 miljoen euro (-0,5%)

Vanaf 1 miljoen euro (-0,5%)

Vanaf 1 miljoen euro (-0,5%)

Vanaf 100.000 euro (-0,7%)

ASN zakelijk sparen

ASN Zakelijk sparen is een zakelijke spaarrekening. Je krijgt deze gratis krijgt bij hun zakelijke betaalrekening die je 72 euro per jaar kost. Je krijgt géén rente op je spaargeld. Sterker nog, boven een miljoen spaargeld krijg je negatieve rente van -0,50%.

Bunq Supergreen of Premium

Bunq SuperGreen of Premium is géén spaarrekening maar is wel in dit overzicht opgenomen omdat er – op de eerste 10.000 euro – positieve rente op zit (+0,27%). Dat klinkt leuk maar aan deze twee soorten betaalrekening zitten best hoge jaarlijkse kosten vast (SuperGreen 240 euro per jaar en Premium 120 euro per jaar). Vanaf een ton spaargeld is de rente overigens ook negatief (-0,03 euro per dag per duizend euro).

ING Sparen met variabele rente

ING Sparen met variabele rente is een gratis spaarrekening bij de zakelijke betaalrekening van ING. De vereiste betaalrekening kost 118,80 euro per jaar. Ook betaal je transactiekosten en kosten voor de boekhoudkoppeling. Je krijgt geen spaarrente. Vanaf 250.000 euro negatieve rente van -0,5%.

KNAB zakelijk sparen

KNAB zakelijk sparen is gratis bij hun eigen zakelijke betaalrekening, waar je 72 euro per jaar voor betaald. Je krijgt een minimum aan spaarrente tot 100.000 euro (0,01% en 0,02% voor kwartaalsparen). Vanaf 1 miljoen euro spaargeld wordt de spaarrente negatief: -0,50%.

Rabobank BedrijfsSpaarRekening

Rabobank BedrijfsSpaarRekening is gratis zolang je hun zakelijke betaalrekening afneemt à 120 euro per jaar. Tot 100.000 euro ontvang je een marginale positieve rente van 0,01% die vanaf 1 miljoen euro spaargeld verandert in -0,50% negatieve rente.

SNS Zakelijk Sparen

SNS Zakelijk Sparen is een gratis spaarrekening zonder verplichte tegenrekening bij dezelfde bank. Je ontvangt geen spaarrente. Boven 1 miljoen euro begint de negatieve spaarrente (-0,5%). Er is een maximumsaldo van tien miljoen euro. Dit is de goedkoopste zakelijke spaarrekening.

Triodos Internet Rendement Rekening

Voor een Triodos Internet Rendement Rekening is een tegenrekening bij dezelfde bank geen vereiste. Wel kost deze spaarrekening 24 euro per jaar. Je krijgt géén spaarrente. Vanaf 100.000 euro spaargeld is de rente negatief – en het hoogste van deze rekeningen: -0,70%.

Spaarrekening openen zonder betaalrekening

Alle banken behalve Triodos en SNS stellen als voorwaarde voor zowel hun privé als hun zakelijke spaarrekening dat je ook hun betaalrekening (tegen betaling) afneemt. En aangezien de spaarrekening van de SNS gratis is en de negatieve rente pas boven 1 miljoen euro begint, is dit de goedkoopste zakelijke spaarrekening.

Voor de zakelijke spaarrekeningen van Triodos en SNS is alsnog wel een betaalrekening vereist (tegenrekening), maar niet per se bij dezelfde bank. Een spaarrekening openen helemaal zonder een betaalrekening eraan gekoppeld is in Nederland dus niet mogelijk.

Deposito spaarrekeningen vergelijken

Alle Deposito spaarrekeningen zijn gratis mits je een betaalrekening bij de betreffende bank hebt. Alleen de ASN stelt dit niet als voorwaarde. Zo’n betaalrekening is – op Nationale Nederlanden na – niet gratis. Normaal gesproken betaal je een boete (“administratiekosten”) voor het voortijdig opnemen van een deposito rekening, soms is dit zelfs helemaal niet mogelijk. Vaak is het wel gratis mogelijk onder bijzondere omstandigheden, zoals overlijden.

Aangezien het bij deposito sparen al snel om grote bedragen gaat, is het de moeite waard om je even te herinneren aan het Depositogarantiestelsel dat je spaargeld slechts tot 100.000 euro dekt als de bank omvalt – waar tegenwoordig een realistische kans op bestaat.

Internetsparen vergelijken

Deposito sparen wordt ook wel regelmatig internetsparen genoemd. Een wat nietszeggende naam aangezien alle spaarrekeningen tegenwoordig via internet te bedienen zijn. Desalniettemin staan er een paar in onderstaand overzicht en kun je een depositorekening met een internet spaarrekening vergelijken.

Zakelijke Deposito Rekening

Minimale inleg
Rente / Termijn

500.000 euro

- / -

1000 tot 500.000 euro

0,01% tot 0,25% / 1 tot 60 maanden

2000 tot 100.000 euro
0% tot 1,38% / 3 tot 60 maanden
10.000 tot 1 miljoen
0,01% tot 0,50% / 72 tot 240 maanden

ING Vreemde Valuta Deposito

ING Vreemde Valuta Deposito is voor de serieuze ondernemer die grote bedragen, vanaf een half miljoen euro, in vreemde valuta veilig wil stallen. De ING doet geheimzinnig over de rente (“Opvraagbaar bij accountmanager”) wat niet veel goeds voorspelt. De (tegen)rekening kost slechts een fractie van dit deposito: 72 euro per jaar.

KNAB zakelijk deposito

KNAB zakelijk deposito is voor de kleinere ondernemer die 1000 tot 500.000 euro voor langere tijd kan missen en daar geen negatieve rente over wil betalen. Bij 1 maand vast krijg je 0,01% tot 0,25% bij vijf jaar vast, oplopende rente. Voorwaarde is een Knab Zakelijk betaalrekening à 72 euro per jaar (de tegenrekening).

Rabo DoelSparen

Bij Rabo DoelSparen kun je terecht als je 10.000 tot 1 miljoen euro zakelijk echt heel lang kunt missen: tussen de zes en twintig jaar (!). De rente die je daarvoor krijgt is – zeker gezien de lange termijn – niet bijzonder hoog: tot 0,50% per jaar. De rentetarieven zijn zakelijk en particulier opvallend genoeg hetzelfde, maar de vereiste tegenrekening bij dezelfde bank kost zakelijk 120 euro per jaar. Je geld is (dus tot twintig jaar!) niet vroegtijdig opneembaar.

2 gedachten over “Zakelijk sparen vergelijken”

Reacties zijn gesloten.