ZZP bankrekening vergelijken

Als ZZP’er hang je tussen bedrijven en particulieren in. Je bent een bedrijf in je eentje, of zoals de belastingdienst het zegt: een eenmanszaak. Neemt niet weg dat je wel behoefte hebt aan een zakelijke betaalrekening om je boekhouding niet compleet te vertroebelen. Geen dure bankrekening die geschikt is voor multinationals, maar een goedkoop en praktisch alternatief.

Is zakelijke rekening verplicht als ZZP?

Ben je als ZZP’er verplicht een zakelijke bankrekening te gebruiken in plaats van je priverekening of zelfs een aparte priverekening die je alleen voor ZZP-doeleinden gebruikt? De belastingdienst verplicht je dit niet – maar adviseert het wel. Waarom?

  • Privé- en zakelijke uitgaven gescheiden. Hierdoor hou je zelf beter overzicht over je financien en is het makkelijker voor je boekhouder en voor de belastingdienst om te controleren.
  • Ook je zakelijke spaargeld duidelijk gescheiden.
  • Komt professioneler over.

En wat zeggen de banken zelf hierover? Los van hun adviezen over wat handig is, wat mag je met hun particuliere rekening doen? Bij N26 kun je maar één rekening openen omdat deze, particulier of zakelijk, altijd alleen op je persoonsnaam staat, bedrijfsnaam is niet mogelijk – en N26 biedt zowel zakelijk als particulier een gratis rekening aan – net als Revolut. Holvi biedt alleen een, eveneens gratis, zakelijk rekening aan. En de zakelijke rekening van KNAB is zo goedkoop, dat het echt niet loont om je particuliere rekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken.

Nederlandse zakelijke rekening ZZP

Als je een ZZP bankrekening openen wil, kun je naar je gebruikelijke bank gaan. Wel zo handig toch, particulier en zakelijk beiden ander één dak? Vaak kun je dan beiden met dezelfde app beheren. Maar zakelijke bankrekeningen zijn bij traditionele banken al snel erg duur. De Rabobank ZZP bankrekening kost bijvoorbeeld 9,95 euro per maand. Dus wat is de beste bank voor zelfstandigen? Lees verder!

KNAB zakelijk review

KNAB biedt de goedkoopste zakelijke bankrekening in Nederland met 6 euro per maand. Er zijn meerdere buitenlandse, online banken die het gratis aanbieden maar met slechts een paar overboekingen per maand inbegrepen. Bij KNAB krijg je er duizend (!).

Bunq business review

Bunq business, ook Nederlands, biedt drie zakelijke rekeningen aan, beginnend bij hun Travelaccount a 2,99 euro per maand. Dat is toch goedkoper dan KNAB? Inderdaad, maar Bunq bankrekeningen zijn niet echt volwaardige bankrekeningen. Je krijgt wel een IBAN waarmee je betalingen kunt ontvangen. Maar je kunt met het goedkope easyTravel account geen uitgaande overschrijvingen mee doen of incasso’s ontvangen. Automatische incasso’s zijn wel mogelijk met de twee duurdere accounts en dan nog a tien eurocent per stuk.

De nadelen van een gratis Bunq easyTravel business account

Dus heb je een andere bankrekening naast Bunq nodig om het te laten functioneren. Met het goedkope easyTravel kun je bijvoorbeeld niet zomaar geld overmaken (alleen als je een betaalverzoek krijgt). Dat kan wel met de easyGreen en easyMoney accounts maar deze zijn duurder dan sommige traditionele banken. Voor een kleine ZZP’er is daarom easyTravel business account niet echt handig (hoe betaal je anders je vaste lasten?).

Bunq Business easyGreen (19,99 euro per maand) en -easyMoney (9,99 euro per maand) accounts zijn duurder dan KNAB en de meeste banken. Bij easyGreen ben je duurzaam bezig – voor 7,50 per maand meer dan bij de groene Triodos, ASN is nog veel goedkoper. Automatische incasso is niet mogelijk bij easyTravel en kost bij de andere twee businessaccounts tien cent per incasso.

De voordelen van een gratis Bunq easyTravel business account

De Bunq app is wel erg handig, dat is iets waard, met geinige boekhoudapps voor de betaalde accounts. En slimmigheidjes als automatisch sparen door al je betalingen naar boven af te ronden en het verschil opzij te zetten. En wereldwijd veel goedkoper geld versturen dan bij traditionele banken door middel van Transferwise. Alleen bij de twee betaalde business accounts natuurlijk. Overigens lukte het mij prima om in winkels, ook via iZettle (vooral gebruikt door kleine winkeltjes), gewoon met mijn Bunq app contactloos te betalen met telefoon (Tap&Pay).

Buitenlandse rekening ZZP

Kijk je verder, voorbij de landsgrenzen, zul je nieuwe, innovatieve banken vinden die zowel particulier als zakelijk aantrekkelijk zijn. Een buitenlandse IBAN is in Nederland over het algemeen gewoon voor alles te gebruiken op één ding na: voor een Nederlandse spaarrekening is een Nederlandse tegenrekening vereist.

N26

“The bank for freelancers”, zo plaatsen ze zich op de markt met hun gratis (!) bankrekening voor ondernemers. Je krijgt 0,1% cashback op al je aankopen, 0,5% cashback bij hun luxe bankrekening Business Metal a 16,90 euro per maand (bij 3380 euro aan uitgaven heb je de rekeningskosten terugverdiend – per maand). Maar iDeal is niet mogelijk als gevolg van de Duitse IBAN die je krijgt.

Met hun (prepaid) creditcards kun je online ook alles kopen maar dan iets omslachtiger. In Nederlandse fysieke winkels kan een prepaid debitcard soms niet werken – bij het Duitse N26 krijg daarom ook een gratis MAESTRO kaart (moet je wel even zelf extra aanvragen). Ik kon tot nu toe met mijn N26 Mastercard overal met pin betalen, zelfs in kleine winkeltjes die van een draagbare iZettle pinapparaat gebruik maken.

Revolut

Revolut heeft twee bankrekeningen voor kleinere ondernemers: Professional Free (0,00 euro per maand) en Professional Grow (25,00 euro per maand). Het verschil zit hem vooral in het aantal betalingen van en naar een andere bank dan Revolut je mag doen. Free geeft je 5 nationale en geen internationale, Professional 100 nationale en 10 internationale betalingen.

Holvi

Holvi Starter is een gratis bankrekening voor kleinere ondernemers, Holvi Grower kost je 12,00 euro per maand. Het verschil zit ook hier in het aantal mogelijke betalingen per maand: 3 versus ongelimiteerd.

Goedkoopste ZZP bankrekening

Rekening

Kosten (vanaf)

0,00 euro per maand

0,00 euro per maand

0,00 euro per maand

6,00 euro per maand

6,50 euro per maand

7,50 euro per maand

9,90 euro per maand
9,95 euro per maand
9,99 euro per maand

12,50 euro per maand

Maandelijkse kosten zeggen niet alles: vooral bij buitenlandse banken (en ING) is het aantal betaalopdrachten of betalingen van en naar andere banken vaak erg beperkt op hun gratis rekeningen.

Aantal gratis overboekingen

Zeker bij de buitenlandse rekeningen is het belangrijk te letten op de hoeveelheid facturen die je met hun app mag sturen (bijv. Holvi Starter: 3 per maand) of hoeveel betalingen naar of van andere banken (bijv. Revolut Free: 5 per maand). Overigens mag je bij ASN weliswaar 1000 betalingen per maand doen of ontvangen, je krijgt bij hun ZZP bankrekening niet de mogelijkheid acceptgiro’s of incasso’s te sturen. En geen gratis betaalverzoeken bij ING zakelijk. Zo is er altijd wat.

Rekening

Gratis overboekingen

 ongelimiteerd

1000 per maand

1000 per maand

1000 per maand

5 per maand

3 per maand

0 per maand
 0 per maand

 0 per maand

0 per maand

Beste zakelijke bankrekening ZZP [conclusie]

Wat de beste bank voor zelfstandigen is, hangt er natuurlijk af van het soort zelfstandige je bent. Bijvoorbeeld hoeveel betalingen en betaalopdrachten je nodigt hebt per maand. Over het geheel genomen is de gratis zakelijke bankrekening van N26 het meest geschikt voor ZZP’ers: vernieuwende app, gratis en met ongelimiteerde betalingen.

Enige nadeel aan N26 is het gebrek aan iDeal door de Duitse IBAN. Als je toch liever bij een Nederlandse bank zit als ZZP’er, dan adviseren we KNAB.

Verder lezen: Spaarrekening ZZP

En al die banken bieden ook spaarrekening aan voor ZZP’ers. Zie voor een overzicht hiervan ons artikel over Zakelijk sparen.