Transferwise

Wise, voorheen TransferWise, is in 2011 opgericht door twee Esten. Het hoofdkantoor zit in Londen met kantoren in New York en Tallinn. Een van de oprichters had te maken met hoge kosten bij de maandelijkse betaling van zijn hypotheek in Estland. Tegelijkertijd kende hij iemand in Tallinn met hetzelfde probleem met betalingen naar Londen. Het idee van Transferwise was geboren: in Engeland betaal je naar een rekening van Transferwise en Transferwise betaalt met een rekening in Estland.

Transferwise Ervaringen

Er is in totaal al voor meer dan 4 miljard euro verstuurd via Wise / Transferwise. Je kunt er intussen dus wel vanuit gaan dat het een betrouwbaar bedrijf is. Wise / Transferwise ondersteunt meer dan 300 verschillende valuta-routes. Hun Trustpilot rating is op dit moment (maart 2021) 4,7/5 met meer dan honderdduizend reviews (dat zijn een hoop TransferWise ervaringen), iets hoger dan haar concurrenten Ria en Azimo. Het is redelijk veilig te stellen dat Transferwise betrouwbaar is.

Kosten van Wise / Transferwise

Problemen geld versturen

  • Er zijn verborgen kosten aan de kant van de ontvanger
  • Het kan vaak lang duren voordat het geld wordt ontvangen
  • De valutaomrekening is verre van ideaal

Daarom zijn er veel mensen die liever gewoon contant geld meenemen of meegeven aan familie of kennis. Bij betaalservices zoals Wise / Transferwise is dat net even iets anders. Zodra je geld stuurt weet je precies hoeveel de ontvanger krijgt en wanneer het geld ontvangen wordt.

De kosten liggen bij Wise / TransferWise soms wat hoger dan bij hun concurrenten maar die paar euro verschil haal je snel in dankzij hun gunstigere wisselkoersen.

Geld overmaken naar Marokko met Wise

Geld overmaken naar Marokko vanuit Nederland kan prima via TransferWise, of Wise zoals ze sinds begin 2021 heten. 500 euro komt (begin 2021) aan als 5269 dirham. Je betaalt 10,15 “Fast Transfer Fee”, waarmee het er pas over drie dagen is. Betaal twee euro minder en het doet er zes dagen over (Slow Transfer) of, het gunstigst bij Wise in dit voorbeeld: betaal 8,73 voor drie dagen transfer tijd.

Geld sturen naar Turkije

Geld overmaken naar Turkije doe je ook met Wise / Transferwise. Hun wisselkoers is begin maart 2021 met 8,86 Turkse lira per euro gunstiger dan die van hun concurrenten Azimo en Ria.

Het loont om precies te controleren wat de actuele kosten en vooral de actuele wisselkoersen zijn per betaalservice voor het land waarnaartoe je wil sturen. Geld sturen naar Marokko is op dit moment (maart 2021) het gunstigst via TransferWise.

Geld overmaken naar Zambia

TransferWise (tegenwoordig Wise) rekent hogere kosten naar Zambia dan Ria maar die vier euro heb je al terugverdiend als je meer dan een tientje stuurt door hun gunstigere wisselkoers die veel hoger ligt dan bij hun concurrenten.

Transfer Wise bijzonderheden

De website is op dit moment niet beschikbaar in het Nederlands. Wel in het Engels, Duits, Spaans, Russisch, Frans en Italiaans. Sinds begin 2021 gaat TransferWise verder onder de naam Wise.

Bank integratie Wise

Wise (voorheen TransferWise) is geïntegreerd in de apps van fintech banken Bunq en N26. Dat is natuurlijk best handig, scheelt weer een app.

Transferwise multi-currency account

De reden voor hun naamswijziging begin 2021 van Transferwise naar Wise is dat ze hun activiteiten hebben uitgebreid naar meer dan alleen geld versturen. Je kunt er nu een multi-currency account openen en dat is best handig. Dit account is gratis, alleen boven 15.000 euro betaal je een negatieve jaarlijkse rente van 0,40%.

Wise debit card

Behalve makkelijk geld versturen, zitten er nog een paar voordelen aan vast, zoals een betaalpas. Voor 7 euro ontvang je deze debit card waarmee je kunt betalen waar Mastercard of Visa geaccepteerd wordt. Contant geld pinnen kost geld: de eerste twee keer gratis, daarna 50 cent per keer. Bij meer dan tweehonderd pond per maand, betaal je ook nog 1,75%.

Maar nu komt het grote voordeel: je kunt ermee betalen in de valuta van elk land waar je bent. Hiervoor betaal je geen extra kosten, behalve de wisselkoers van Transferwise – die over het algemeen inderdaad gunstig zijn.

Multi-rekeningen rekening

Ontvang stortingen in de onderstaande tien munteenheden alsof je een lokale rekening hebt. *Behalve dan wat betreft de Britse pond, dat werkt alleen binnen Groot-Brittannië.

MunteenheidBankverbinding
EuroSWIFT/BIC en Europese IBAN
Australische dollarBSB-Code en bankrekening
Britse pondUK Sort Code, rekeningnummer en Britse IBAN*
Canadese dollarInstitution-number, branch transit number en rekeningnummer
Hongaarse forintRekeningnummer
Nieuw-Zeelandse dollarBankrekening
Roemeense leuSWIFT/BIC en rekeningnummer
Singaporese dollarBankcode, Banknaam en rekeningnummer
Turkse liraBanknaam en IBAN
US dollarUS routing nummer en bankrekening

Multi-munteenheden rekening

Met het multi-currency account kun je geld in 56 verschillende munteenheden aanhouden en tussen deze munteenheden wisselen. Een nieuw saldo in de juiste valuta kan in slechts enkele seconden worden geopend. Je kunt ook op deze multi-valuta rekening ook overboekingen doen naar alle munteenheden die bij Wise beschikbaar zijn, meer dan zeventig.

Vraag de Transferwise multi-currency account aan

Alternatieve manieren om geld te versturen

Binnen de EU kun je prima gratis geld versturen via je traditionele bankrekening. Behalve Transferwise zijn er bijvoorbeeld ook Ria Money Transfer en Azimo.

Contant geld versturen

Contant storten kan bij de vele filialen van Ria – dit kan niet bij Wise (voorheen TransferWise). Maar als je contant geld wilt versturen, is het dus voordeliger om contant op je bankrekening te storten en dan met Wise te versturen.

Azimo is een nog jonger bedrijf dat in deze markt gesprongen is en vaak nóg scherpere tarieven biedt dan Transferwise. Verder is er o.a. nog RIA en Azimo. Lees vooral onze vergelijking tussen deze drie concurrenten: Azimo vs TransferWise vs Ria.

Of ga direct naar Wise