Geld overmaken naar het buitenland: Azimo vs TransferWise vs Ria

Geld overmaken binnen de EU is gratis met je gewone bankrekening maar voor landen buiten de EU rekenen zij veel te hoge kosten. Ook Western Union en PayPal kun je links laten liggen want die zijn omslachtig en duur. Gelukkig zijn er oplossingen die gedeeltelijk ook al door moderne banken geïntegreerd worden. Lees hier wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de drie grootste concurrenten: Azimo vs TransferWise vs Ria.

Geld overmaken naar Marokko

Geld overmaken naar buitenland met Azimo

Als je 500 euro overboekt vanuit Nederland naar Marokko, krijgt de ontvanger 5373 dirham, dat is een wisselkoers van 1 euro = 10.49 dirham. Deze geldt alleen de eerste keer (aanbieding), verder is het 1 euro op 10.74 dirham, wat 5370 dirham geeft voor 500 euro. Er is nu (maart 2021) een aanbieding waar je de eerste 2 overboekingen gratis krijgt, normaliter kost je dan 2,99 euro. Het duurt 1 tot 2 dagen tot het geld er is tenzij de ontvanger het in een filiaal van WafaCash zelf komt ophalen, dan is het er direct.

Geld overmaken naar buitenland met Wise

500 euro vanuit Nederland naar Marokko via TransferWise, of Wise zoals ze sinds begin 2021 heten, komt aan als 5269 dirham. Je betaalt 10,15 “Fast Transfer Fee”, waarmee het er pas over drie dagen is. Betaal twee euro minder en het doet er zes dagen over (Slow Transfer) of, het gunstigst bij Wise in dit voorbeeld: betaal 8,73 voor drie dagen transfer tijd.

Bank integratie Wise

Wise (voorheen TransferWise) is geïntegreerd in de apps van fintech banken Bunq en N26. Dat is natuurlijk best handig, scheelt weer een app.

Geld overmaken naar buitenland via Ria

500 euro vanuit Nederland naar Marokko via Ria Money Transfer vertaalt als 5310 Dirham en kost 8 euro bij bankstorting of 4 euro als het contant wordt opgehaald.

Contant geld versturen

Contant storten kan bij de vele filialen van Ria – dit kan niet bij Wise (voorheen TransferWise). Maar als je contant geld wilt versturen, is het dus voordeliger om contant op je bankrekening te storten en dan met Wise te versturen.

Transactiekosten en wisselkoers naar Marokko

euro / dirham wisselkoers
Azimo10,74
TransferWise10,76
Ria10,62
kosten
Azimo2,99 euro
TransferWise8,73 euro
Ria8 euro

Geld overboeken naar het buitenland met Revolut

Via Revolut verstuur je de eerste 1000 euro per maand zonder kosten en rekenen ze in ons voorbeeld de kosten van 5350 dirham (1 : 10,70). Revolut is anders dan Wise in de zin dat je er een Britse IBAN en een creditcard bij krijgt, het gaat dus richting een bank.

Andere voorbeelden

Het loont echter om precies te controleren wat de actuele kosten en vooral de actuele wisselkoersen zijn per betaalservice voor het land waarnaartoe je wil sturen. Geld sturen naar Marokko is op dit moment (maart 2021) dus het gunstigst via Azimo of TransferWise. Maar kijk eens naar twee andere voorbeelden:

Geld overmaken naar Zambia

wisselkoers
Ria1:25,69 zmw
Wise1:26,38 zmw

TransferWise (tegenwoordig Wise) rekent hogere kosten maar die vier euro heb je al terugverdiend als je meer dan een tientje stuurt door hun gunstigere wisselkoers. Via Azimo kun je niet naar Zambia overboeken op dit moment.

Geld overmaken naar Kenia

wisselkoers
Azimo1:124,70 kes
Ria1:128,12 kes

In dit geval hanteert Ria én lagere kosten én een gunstigere wisselkoers. Op dit moment kun je via TransferWise niet naar Keniaanse Shilling overboeken.

Naar Kenia stuur je overigens geld in 1 uur met M-pesa.

Geld overmaken naar Turkije

wisselkoers
Azimo1:8,62 try
Ria1:8,45 try
Wise1:8,86 try

Naar Turkije zendt je dus het voordeligste geld via TransferWise.

Ervaringen

Op Trustpilot liggen de ratings van deze drie manieren van geld overboeken naar het buitenland erg dicht bij elkaar. Onderstaande ratings zijn van maart 2021: klik op de afbeeldingen om naar Trustpilot te gaan voor actuele beoordelingen.Conclusie

Ria hanteert de laagste wisselkoers en hoge kosten. Kan contant maar dan is contant op je bankrekening storten en met TransferWise of Azimo sturen goedkoper. TransferWise rekent hoge kosten maar een gunstigere wisselkoers. Handige samenwerking met Bunq en N26. Bij Azimo krijg je de meeste dirham per euro en betaalt je de laagste kosten. En je kunt met iDeal betalen.

Geld overboeken naar een land buiten Europa doe je toch vaker met wat grotere bedragen. De minieme verschillen in kosten, een enkele euro, vallen in het niet bij de verschillen in wisselkoers. Dat is dan ook waar je goed op moet letten. Op dit moment heeft TransferWise vaak de beste wisselkoersen.

Lees verder