Ria geld versturen

Ria Money Transfer is een online service waarmee je over de hele wereld op een simpele, betrouwbare manier geld kunt versturen. Lees hier hoe dat moet, wat de tarieven zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Ria Money Transfer Nederland

Op dit moment (augustus 2020) kun je met Ria Transfer alleen online geld verzenden vanuit de Verenigde Staten, Spanje, Groot-Britannië, Australië en Canada. Wie vanuit Nederland geld wil versturen, moet bij één van hun fysieke filialen langs. Voor Ria Money Transfer België en alle andere landen geldt hetzelfde.

Het geld is te ontvangen in alle 143 aangesloten landen, waaronder ook Nederland en België. Lees hieronder hoe het precies werkt, wat de kosten zijn en de voor- en nadelen van geld verzenden met Ria. De website van Ria is beschikbaar in het Engels, Pools, Frans en Spaans.

Hoe werkt geld verzenden met Ria

Het voordeel van Ria Transfer is dat je het naar iemands bankrekening kunt sturen maar ook naar een van de fysieke locaties van Ria. De geadresseerde kan het hier dan contant ophalen. In sommige landen kun je het geld zelfs bij iemand thuis af laten leveren (Armenia, de Dominicaanse Republiek, Hongarije, Marokko, Nicaragua, Peru, de Filippijnen en Vietnam).

Ria geld versturen

 • Geld verzenden: 
Nadat het account in de app is aangemaakt of je je persoonlijke informatie opgeeft in het Ria filiaal, kan iedereen kan geld verzenden. De betaalmogelijkheden zijn: contant geld, creditcard (Visa of Mastercard) en debetcard (Maestro). De laatste niet te verwarren met onze Nederlandse pinpas: het gaat om een prepaid debetcard – je kunt niet met je pinpas in de Ria app betalen, ook niet met iDeal.
 • Geld ontvangen: 
De geadresseerde kan het geld ontvangen op zijn of haar bank account (van een selectie aangesloten banken, niet elke bank dus!) of contant ophalen op een van de 332.000 aangesloten locaties. In Armenië, de Dominicaanse Republiek, Hongarije, Marokko, Nicaragua, Peru, de Filippijnen en Vietnam kun je het geld zelfs contant bij de ontvanger af laten leveren. Maar let op: dan is het dus meteen bekend dat diegene contant geld in huis heeft, dat kan risicovol zijn.
 • De verzending volgen: 
De verzender en ontvanger kunnen beide de transfer volgen via het ordernummer, de PIN code van de transfer of het referentienummer. Op deze manier werkt Ria aan de betrouwbaarheid en kan bijgehouden worden wanneer het het bedrag wordt gestort of op te halen is.

Ria Money Transfer Nederland

Vanuit Nederland kun je geld versturen met Ria via hun app of via een Ria locatie. Als je de Ria’s website leest, lijkt het alsof je, als je niet in een van de vijf uitverkoren landen woont, geen gebruik kunt maken van hun “online” service. Blijkbaar bedoelen ze daar alleen hun website mee, want met hun app kun je ook vanuit Nederland geld versturen – ook via internet dus. Of bij een Ria locatie moeten langsgaan. Daar zijn er gelukkig genoeg van in Nederland. Ria Money Transfer Amsterdam vind je bijvoorbeeld op negentien plaatsen in de stad. Ria Money Transfer Den Haag op vijf plaatsen in het centrum en twintig in het hele dorp.

Geld sturen naar Marokko Ria

Het is dus mogelijk om met de app van Ria geld te sturen naar 143 landen. Marokko is daar een van, je kunt er zelfs contant geld thuis in Marokko laten bezorgen! Let wel op het risico: het is dan wel bekend dat je contant geld in huis hebt. Alle grote Marokkaanse banken zijn aangesloten bij Ria (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de banken in Zambia, waar er maar een paar zijn aangesloten). Er zijn twintig Ria filialen in Marokko waar je contant geld kunt ophalen en versturen, verspreid over de steden Dakhla, Sale, Kser el Kebir, El Ksiba, Nador, Jorf el Melha, Guelmim, Mohammedia, Tetouan, Agadir, Oujda, Tanger, Marrakech, Casablanca en Assilah.

Geld versturen met Azimo naar bijvoorbeeld Marokko is een stuk goedkoper en makkelijker. En bij Azimo kun je bovendien wel gewoon met iDeal betalen. Binnen 5 minuten ben je klaar.

En geld versturen met Transferwise levert je bij 1000 euro verzenden naar Marokko 354 dirham meer op dan bij Ria. Contant geld kun je via Transferwise niet versturen, dat moet je dan eerst op je bankrekening storten – maar het levert dus wel wat op.

Ria is erg populair onder Nederlanders met Marokkaanse achtergrond. Wij begrijpen niet helemaal waarom. Wij zijn benieuwd naar uw mening.

Ria money transfer app

Op de Ria website staat helemaal niets over hun app. Dat is vreemd. Maar ze hebben wel een app, goedgekeurd en al in de Google Play Store en de Apple App Store. Als je de app hebt geïnstalleerd op je telefoon, maak je een account aan door je telefoonnummer, naam en adres in te vullen en een wachtwoord te kiezen. Waar de app van Bunq zonder wachtwoord altijd open blijft staan, moet je bij de Ria app telkens als je telefoon in slaap valt, het wachtwoord opnieuw invullen (lichtelijk irritant maar veiliger, I guess).

Druk op ‘nu geld sturen’ en vul het formulier in: land van ontvanger, verzendbedrag (geeft ontvangen bedrag in lokale munt inclusief wisselkoers), ontvangstmethode (contant ophalen of bankstorting, en , levering aan huis in een paar eerder genoemde landen), betaalmethode (creditcard of bankpas). Waarbij bankpas een Maestro debetcard is – iDeal is niet mogelijk. Als je dit hebt ingevuld, krijg je de kosten te zien.

Kies vervolgens naar wie je het geld stuurt: jezelf of iemand anders, en vul namen in (exact zoals in het identificatiebewijs!) en land en stad. Preciezer adres en telefoonnummer van ontvanger zijn optioneel. Kies dan de bank en vul het bankrekeningnummer in. Als de ontvanger het wil ophalen in een kantoor, kun je verderop het dichtstbijzijnde kantoor vinden (wat nog best ver kan zijn in sommige landen). Betalen doe je door je creditcard gegevens in te vullen. Voila.

Ria money transfer kosten

De transferkosten van Ria verschillen per land waar het geld naar verzonden wordt, per bedrag en per verzendmethode. De goedkoopste verzendmethode is om het geld vanaf een bank account te verzenden. Dit duurt ongeveer 4 dagen. Daarna zijn de transferkosten het laagst voor debetcard, dan de creditcard en contant geld aanleveren is het duurst.

De transferkosten worden ook hoger naarmate het te verzenden bedrag omhoog gaat. De kosten blijven echter hetzelfde ongeacht de manier van ontvangen (bank account of contant). Om dit duidelijker uit te leggen volgt hieronder een voorbeeld.

Stel je wilt 100 US dollar verzenden vanaf de Verenigde Staten naar Nederland. De wisselkoers van Ria is 1 US dollar = 0,83 euro (bij de GWK Travelex is het momenteel 1 US dollar = 0,93 euro) (begin augustus 2020). Dat is dus al 0,10 euro wisselkoersverlies per dollar. Daar komen nog transferkosten bij.

Ria Money transfer tarieven

Verzendbedrag →

100 euro

495 eur
2999 euro

Verzendmethode ↓

Creditcard > Bankstorting

4 euro

8 euro

15 euro
Creditcard > Contant  ophalen

4 euro

4 euro
4 euro
Contante storting > Bankstorting
5 euro

9 euro

-
Contante storting > Contant ophalen
9 euro
9 euro
-

Wil je dus vanuit Nederland 100 euro verzenden vanaf je creditcard via de Ria app naar de Marokkaanse bankrekening van een van je vrienden of familieleden, betaal je in totaal 104 euro en krijgt de ontvanger 1071 Marokkaanse dirham.

De transferkosten worden hoger naarmate het te verzenden bedrag hoger wordt, behalve als je het geld contant ophaalt. Maar let op, wanneer je geld verzendt vanaf een fysieke Ria locatie kunnen de prijzen verschillen.

closeup photo of gavel

Ga naar Riamoneytransfer.com

Conclusie

Er zitten een aantal kosten en baten aan geld verzenden met Ria. Zo is het wel betrouwbaar, maar helaas kun je geen geld verzenden vanuit Nederland. De grootste voor- en nadelen even op een rijtje:

Voordelen

 • Geld verzenden mogelijk naar 160 landen.
 • Geld ontvangen mogelijk vanuit 5 landen.
 • Verscheidenheid aan betaalmogelijkheden.
 • Verscheidenheid aan ontvangstmogelijkheden.
 • Klantenservice via de telefoon of op locatie.
 • Je verzending volgen met de PIN code, het transfer- of referentienummer.

Nadelen

 • Geld dat verloren gaat aan wisselkoers.
 • Oplopende kosten naarmate het te verzenden bedrag oploopt.
 • Lang niet elke bank is aangesloten.
 • Kunt niet met iDeal betalen.

20 US US dollar banknote on plant

Alternatieven geld overmaken naar buitenland

Behalve Ria Money Transfer zijn er nog een aantal grote bedrijven die je helpen om geld te versturen naar het buitenland. Zie ze hier ook op volgorde van grootte (Ria neemt plaats vier in, 2019).