Een gezamenlijke rekening openen

Een gezamelijke rekening wordt met minimaal 2 personen geopend en wordt ook wel een en/of rekening genoemd. Dat is handig als je bijvoorbeeld gaat samenwonen, maar ook voor een vriendengroep is dat een goede optie. Bij bijna elke bank kun je een gezamenlijke rekening of een en of rekening openen. Je kunt kiezen voor een gezamenlijke betaalrekening maar ook voor een gezamenlijke spaarrekening.

Rekening samenwonen

Als je gaat samenwonen kun je natuurlijk altijd je eigen rekening aanhouden en daarbij een gezamelijke rekening openen als betaalrekening voor alle huishoudelijke zaken. 
Indien de gezamenlijke rekening via dezelfde bank gaat als jouw privé rekening, dan valt deze nieuwe rekening vaak ook gewoon toe te voegen in het internetbankieren.

Een gezamenlijke rekening is echter niet alleen voor stelletjes. Mocht je bekend zijn met het jaarlijkse familie uitje of je gaat regelmatig met vrienden dagjes uit, dan is de “gezamenlijke pot” zeker een bekend fenomeen. Voor dit soort doeleinden is een gezamenlijke rekening ook een goede oplossing.

Gezamelijke bankzaken

Het voordeel van een en/of (gezamenlijke) rekening is dat je geen toestemming nodig hebt van de andere rekeninghouder om bijvoorbeeld geld op te nemen. Bij een en/en rekening is er altijd de toestemming van beide rekeninghouders nodig. Het opheffen van een gezamenlijke rekening kan trouwens alleen maar met een handtekening van alle rekeninghouders. Indien je als partners een gezamenlijke rekening hebt, dan kan één van de partners het volledige bedrag opgeven bij de belastingaangifte. Er kan dan gebruik gemaakt worden van het dubbele heffingsvrij vermogen.

Vrienden rekening

Is de rekening geopend onder vrienden of met iemand anders die niet jouw fiscaal partner is, dan is het van belang dat je altijd goed bijhoudt wat je zelf stort. Dit bedrag blijft namelijk van jou en over je eigen deel moet je zelf aangifte doen bij de belastingdienst inzake de inkomstenbelasting.

Overlijdt één van de rekeninghouders dan kan de andere rekeninghouder nog altijd gebruik maken van de rekening. Indien de rekening geopend is voor bijvoorbeeld een vriendengroep. Dan blijft het saldo wat door de overleden rekeninghouder gestort is van hem. Hier hebben de nabestaanden recht op en daar betalen zij ook erfbelasting over.

people having a toast

Samen rekening openen

Een gezamenlijke rekening openen is een echte aanrader voor als je bijvoorbeeld gaat samenwonen, regelmatig met vrienden dagjes weg gaat of voor een familie uitje. Een gezamenlijke rekening openen kan bij bijna elke bank. Contacteer jouw eigen bank voor de mogelijkheden en de benodigdheden om een gezamenlijke rekening te openen.

De goedkoopste gezamenlijke rekening

Wat is goedkoper dan een gratis gezamenlijke rekening? N26 biedt een Shared Spaces rekening aan. Dit is eigenlijk een sub-rekening, een ‘gedeelde ruimte’ tussen je individuele N26 bankrekeningen waar je met tot tien personen gebruik van kunt maken. Om zo’n Shared Space te openen hebben de deelnemers alleen allemaal hun eigen – gratis – N26 bankrekening nodig. Op deze manier is een gezamenlijke rekening gratis.

Bunq vrienden rekening

De “Bank of the Free” heeft niet zozeer een vriendenrekening als wel een manier om makkelijk te zien wie waarvoor heeft betaald. Autoslice noemen ze dit.

Zakelijke bankrekening twee personen

Een zakenrekening wordt meestal niet een gezamenlijke rekening genoemd maar is dat in zekere zin wel. Het is mogelijk om meerdere bankpassen te krijgen bij een zakelijke rekening. Sommige online banken zoals N26 bieden alleen persoonlijke bankrekeningen aan en het is er ook niet mogelijk om twee verschillende bankrekeningen te hebben: je doet dus je privé- en zakelijke bankzaken vanaf dezelfde rekening. Dat is niet handig om met meerdere personen te doen. Holvi daarentegen biedt – voor 12 euro per maand – een zakelijke rekening met drie bankpassen aan. Lees hier meer over de benodigdheden openen zakelijke bankrekening en de goedkoopste zakelijke rekening.

Gezamenlijke spaarrekening

Als je spaart op een en/of rekening, is het goed om te weten dat deze rekening ook in aanmerking komt voor het depositogarantiestelsel. Dat geldt ook voor een gezamelijke spaarrekening. Mocht er bijvoorbeeld 250.000 euro op de rekening staan en de rekening staat op de naam van twee personen, dan krijgt ieders 100.000 euro als de bank failliet gaat. Voor je een spaarrekening opent, lees eerst hoe wij spaarrekeningen vergelijken.