Een gezamenlijke rekening openen

Een gezamenlijke rekening openen kan snel en makkelijk bij de bank waar je al een rekening hebt. Maar je kunt ook voor andere opties kiezen, bijvoorbeeld N26, KNAB of Bunq, of je nou gaat samenwonen of een vrienden rekening zoekt.

Een gemeenschappelijke rekening

Een gezamenlijke rekening is niet meer of minder dan een bankrekening met meerdere personen, of gebruikers. Dat laat nog genoeg variatie over. Hoeveel rechten hebben de verschillende gebruikers? Van wie is het geld? Kan één van de gebruikers er gewoon mee stoppen? Wat gebeurt er na overlijden? Is de rekening bedoeld voor een duurzaam huishouden of om met vrienden een gemeenschappelijk spaardoel te realiseren, zoals een vakantie of diner?

Kenmerken van een gezamenlijke rekening

  • Het grootste voordeel van een en/of gezamenlijke rekening is dat je geen toestemming nodig hebt van de andere rekeninghouder om bijvoorbeeld geld op te nemen.
  • Bij een en/en rekening is er wel toestemming van beide rekeninghouders nodig. Dit is erg handig voor als jullie een gezamelijke spaarrekening openen.
  • Het opheffen van een gezamenlijke rekening kan alleen met een handtekening van alle rekeninghouders. Uitzondering hierop is bijvoorbeeld het Bunq Pack waar een lid altijd weg kan.
  • Indien je als partners een gezamenlijke rekening hebt, dan kan één van de partners het volledige bedrag opgeven bij de belastingaangifte. Er kan dan gebruik gemaakt worden van het dubbele heffingsvrij vermogen.

De goedkoopste gezamenlijke rekening

Een gratis gemeenschappelijke rekening is er niet maar de volgende twee komen in de buurt met hun zeer schappelijke prijzen.

Bunq +1 joint account

Een gratis gezamenlijke rekening is het niet, maar wel de goedkoopste gezamelijke rekening. Voor 2,99 euro per maand kun je iemand uitnodigen als je +1 bij je Premium account (Easy Money Personal, Easy Money Business, Easy Green Personal of Easy Green Business); Je +1 wordt verder niets in rekening gebracht en krijgt een eigen prepaid mastercard of maestro pinpas. Minder gangbaar onder vrienden omdat je allebei volledige toegang tot de rekening krijgt.

Ga naar Bunq

N26 Shared Spaces

Shared Spaces is de goedkope gezamenlijke rekening van N26: bijna helemaal gratis. De hoofdgebruiker heeft een premium account van N26 nodig: de goedkoopste kost 4,90 euro per maand.

Shared Spaces is niet alleen voor stelletjes, je kunt er tot 10 personen gebruik van maken. En het is voor alle gebruikers gratis behalve de eerste, die moet een van de premium accounts openen. Heel handig allemaal en makkelijk via de app.

Voor echte stelletjes zit er echter het bezwaar aan vast dat het geld volledig eigendom is van de hoofdgebruiker. Geen lekkere basis voor een gelijkwaardig gedeeld huishouden. Wel handig om met vrienden iets samen te ondernemen.

Ga naar N26

Bunq vrienden rekening

Bij Bunq is het ook slechts één tik om een Bunq gedeelde rekening onder vrienden te nemen. Een rekening met vrienden openen doe je bij Bunq met de hierboven genoemde Bunq +1 maar beter met een Bunq Pack (= de Bunq vrienden rekening).

Bunq Pack vrienden bankrekening

Willen jullie een vriendenrekening openen, dan is een Bunq Pack toch meer geschikt. Dit is voor maximaal vier personen met een Premium account, wat neerkomt op 19,99 euro per maand die de oprichter en eigenaar van het Pack betaalt (en zelf zal moeten doorrekenen naar de vrienden). Alle leden krijgen alles wat bij het account hoort, dus passen, app etc. Er kan iemand vertrekken zonder dat het Pack stopt, zolang het maar niet de oprichter is.

Is de gezamelijke rekening geopend onder vrienden of met iemand anders die niet jouw fiscaal partner is, dan is het van belang dat je altijd goed bijhoudt wat je zelf stort. Dit bedrag blijft namelijk van jou en over je eigen deel moet je zelf aangifte doen bij de belastingdienst inzake de inkomstenbelasting.

Overlijdt één van de rekeninghouders dan kan de andere rekeninghouder nog altijd gebruik maken van de rekening. Indien de rekening geopend is voor bijvoorbeeld een vriendengroep. Dan blijft het saldo wat door de overleden rekeninghouder gestort is van hem. Hier hebben de nabestaanden recht op en daar betalen zij ook erfbelasting over.

Ga naar Bunq

Een en of rekening openen voor stellen: KNAB

Bij tamelijk elke traditionele bank is makkelijk delen onder vrienden een stuk lastiger als het verder gaat dan een Tikkie. Bij deze banken is het dan weer wel mogelijk om een en/of rekening voor stellen, op gelijkwaardige basis, te openen. Mits je er al een betaalrekening hebt. En ze is niet gratis.

De goedkoopste en/of rekening bij een Nederlandse bank voor partners vind je bij KNAB. Voor vijf euro per maand krijg je een bankrekening met twee betaalpassen met elk een eigen pincode, twee mastercards (helaas wel via ICS) en natuurlijk de app.

Gezamenlijke rekening bij KNAB

Gezamenlijke spaarrekening: KNAB

Als je gaat samenwonen, kan het ook handig zijn om naast een en/of-betaalrekening ook een en/of-spaarrekening te openen. Het depositogarantiestelsel is ook hier van toepassing en garandeert 100.000 euro per persoon mocht de bank omvallen, dus twee ton per en/of rekening die met twee personen geopend is.

Bij de gezamelijke rekening van KNAB krijg je een gezamelijke spaarrekening – een ongelimiteerd aantal gezamenlijke spaarrekeningen om precies te zijn.
#notallolddrunkwhitemen 😂

Voor je een spaarrekening opent, lees ook hoe wij spaarrekeningen vergelijken.

Gezamenlijke spaarrekening bij KNAB

De zakelijke en/of rekening

Een zakenrekening wordt meestal niet een gezamelijke rekening genoemd maar is dat in zekere zin wel. Het is mogelijk om meerdere bankpassen te krijgen bij een zakelijke rekening. Bij een Bunq Pack is het mogelijk dat één van de vier leden een business abonnement heeft.

Sommige online banken zoals N26 bieden alleen persoonlijke bankrekeningen aan en het is er ook niet mogelijk om twee verschillende bankrekeningen te hebben: je doet dus je privé- en zakelijke bankzaken vanaf dezelfde rekening. Dat is niet handig om met meerdere personen te doen.

Holvi biedt trouwens voor 12 euro per maand een zakelijke rekening met drie bankpassen aan. Lees hier meer over de benodigdheden openen zakelijke bankrekening en de goedkoopste zakelijke rekening.

Ga naar Holvi

Een gezamenlijke rekening openen

Op misschien een enkele archaïsche bank na open je bij de meeste banken een rekening via internet. N26 Shared Spaces open je supersnel en -makkelijk via de app omdat dit alleen mogelijk is voor wie al een N26 premium account heeft.

Een echte gemeenschappelijke rekening openen kost wat meer moeite: je zult je allebei moeten identificeren. Dat kan meestal door een foto van jullie beider identificatiebewijs te uploaden en allebei jullie e-mailadres te bevestigen. En drie tot vijf dagen te wachten.