Een gezamenlijke rekening openen

Ga je samenwonen? Heb je trouwplannen? Ga je graag dagjes uit met jouw vrienden? Of heb je misschien een jaarlijks terugkerend familie uitje? Dan is een gezamenlijke rekening openen toch echt wel een oplossing. Een gezamenlijke rekening wordt met minimaal 2 personen geopend en wordt ook wel een en/of rekening genoemd.

Bij bijna elke bank is het mogelijk om een gezamenlijke rekening te openen. Dit kan bijvoorbeeld via het kantoor van de betreffende bank. Je kunt kiezen voor een gezamenlijke betaalrekening maar ook voor een gezamenlijke spaarrekening. Als je een moderne gezamenlijke rekening wilt kun je terecht bij bunq, waar je makkelijk via een app kunt bankieren. Dit is helaas niet gratis, maar wel handig.

Gezamenlijke rekening bij samenwonen

Als je samen gaat wonen kun je natuurlijk altijd je eigen rekening aanhouden en daarbij een gezamenlijke rekening hebben als betaalrekening voor alle huishoudelijke zaken. 
Indien de gezamenlijke rekening via dezelfde bank gaat als jouw privé rekening, dan valt deze nieuwe rekening vaak ook gewoon toe te voegen in het internetbankieren. 
Mocht je bekend zijn met het jaarlijkse familie uitje of je gaat regelmatig met vrienden dagjes uit, dan is de “gezamenlijke pot” zeker een bekend fenomeen. Voor dit soort doeleinden is een gezamenlijke rekening ook een goede oplossing.

Het voordeel van een en/of (gezamenlijke) rekening is dat je geen toestemming nodig hebt van de andere rekeninghouder om bijvoorbeeld geld op te nemen. Bij een en/en rekening is er altijd de toestemming van beide rekeninghouders nodig

Het opheffen van een gezamenlijke rekening kan trouwens alleen maar met een handtekening van alle rekeninghouders.

Indien je als partners een gezamenlijke rekening hebt, dan kan één van de partners het volledige bedrag opgeven bij de belastingaangifte. Er kan dan gebruik gemaakt worden van het dubbele heffingsvrij vermogen.

Is de rekening geopend onder vrienden of met iemand anders die niet jouw fiscaal partner is, dan is het van belang dat je altijd goed bijhoudt wat je zelf stort. Dit bedrag blijft namelijk van jou en over je eigen deel moet je zelf aangifte doen bij de belastingdienst inzake de inkomstenbelasting.

Overlijdt één van de rekeninghouders dan kan de andere rekeninghouder nog altijd gebruik maken van de rekening. Indien de rekening geopend is voor bijvoorbeeld een vriendengroep. Dan blijft het saldo wat door de overleden rekeninghouder gestort is van hem. Hier hebben de nabestaanden recht op en daar betalen zij ook erfbelasting over.

Als je spaart op een en/of rekening, is het goed om te weten dat deze rekening ook in aanmerking komt voor het depositogarantiestelsel. Mocht er bijvoorbeeld 250.000 euro op de rekening staan en de rekening staat op de naam van twee personen, dan krijgt ieders 100.000 euro als de bank failliet gaat.

Een gezamenlijke rekening openen is een echte aanrader voor als je bijvoorbeeld samen gaat wonen, regelmatig met vrienden dagjes weg gaat of voor een familie uitje. Het openen van een gezamenlijke rekening kan bij bijna elke bank. Contacteer jouw eigen bank voor de mogelijkheden en de benodigdheden om een gezamenlijke rekening te openen.