Spaarrekening in het buitenland

De term offshore account heeft een spannende klank maar is ofwel niet meer (legaal) mogelijk, ofwel niet haalbaar voor normale stervelingen (minimum startsaldo van een spaarrekening in het buitenland zoals Zwitserland is bijvoorbeeld tienduizend euro). De bedoeling van offshore is vaak ook belastingontduiking, wat steeds moeilijker wordt gemaakt.

Buitenlandse spaarrekeningen vergelijken

Een betere reden om een spaarrekening in het buitenland te zoeken zou een gunstiger rentepercentage zijn. In het algemeen is het zo dat instabielere economieën hogere rentes hebben op hun spaarrekeningen. Je hebt dan dus meer risico dat je het geld op je spaarrekening in het buitenland kwijtraakt. Gelukkig geldt er binnen de EU het deposito garantiestelsel, waarbij het geld op je spaarrekening tot een waarde van honderdduizend euro is gegarandeerd.

Het gebruik van een buitenlandse betaal- en spaarrekening kan ook voordelen hebben als je als expat in een ander Europees land woont als Nederlander. Overigens hebben meerdere van deze banken ook nog een spaarrekening voor buitenlanders in hun eigen munt. Omdat je dan telkens omrekenkosten betaalt, zijn ze in onderstaand overzicht niet meegenomen. Maar als je als Nederlandse expat wordt uitbetaald in zo’n andere munt, zijn die rekeningen natuurlijk ook interessant.

Gratis spaarrekening buitenland

De hier besproken buitenlandse spaarrekening zijn allemaal gratis, zelfs als ze als voorwaarde een tegenrekening bij dezelfde bank hebben. Lees hier meer over het openen van een buitenlandse betaalrekening: bankrekening openen in het buitenland.

RekeningRente
Barclays International Reservegeen
Raisin (Deposito)tot 1,40%

Barclays International Reserve spaarrekening

Barclays biedt vanuit het Verenigd Koninkrijk de International Business Reserve spaarrekening aan. Voorwaarde is dat je een Barclays International Business Tariff Account hebt met een minimum saldo (!) van ten alle tijde 25.000 pond. Deze betaalrekening is gratis te openen in pond, dollar en euro – maar alleen bij de pondvariant is een betaalpas verkrijgbaar.

De zakelijke spaarrekening Barclays International Business Reserve is een vrij en kosteloos toegankelijke depositrekening in pond, dollar en euro, met een minimum inleg van één euro tot een maximum van tien miljoen euro. Geen rente op euro’s, wel positieve rente op ponden en dollars.

Sparen Lloyds Bank

Vanuit Nederland (vanuit heel het Europese vasteland) kun je op dit moment geen internationale spaarrekening bij Lloyds Bank openen: “If you live in the EU, we are unable to offer you an account due to regulatory or legal restraints“.

N26 gratis spaarrekening

N26 biedt alleen voor Duitse en Oostenrijkse gebruikers een spaarrekening aan: N26 Savings. Je kunt wel subaccounts openen waar je geld voor verschillende spaardoelen apart kunt zetten. Bij meer dan 50.000 euro moet je 0,5% stortingskosten betalen – hun versie van negatieve rente.

In Nederland is de voorwaarde bij elke spaarrekening een Nederlandse betaalrekening/IBAN. Dus je spaarrekening aanhouden naast je N26 als tegenrekening kan helaas niet. Je zult dan ofwel genoegen moeten nemen met N26 subaccounts of er nog een Nederlandse betaalrekening naast nemen.

Verder lezen