ING rekening openen

Waarom een artikel schrijven over de ING op een website die Gratisbankrekening heet? De ING biedt géén gratis bankrekeningen aan. Sommigen willen toch graag bij hun vertrouwde bank blijven, anderen willen kunnen vergelijken wat ze missen als ze geen betaalde rekening gebruiken. Laten we de ING nader bekijken.

ING particulier

Voor particulieren is de ING vooral prettig als je veel waarde hecht aan een oude, vertrouwde bank. Bankieren kan goedkoper en innovatiever maar de ING heeft serieus nog echte vestigingen waar je ouderwets iemand over de balie kan trekken. En alle moderne basics bieden ze aan: betalen met mobiel, een betaalapp, internetbankieren.

Kosten ING OranjePakket

Het particuliere ING OranjePakket kost 1,70 euro per maand of 1,35 euro per maand plus 0,80 euro per geldopname met je ING betaalpas bij een geldautomaat. Hiervoor krijg je internetbankieren Mijn ING, mobiel bankieren app, mobiel betalen via android en apple pay en een betaalpas.

In feite is alleen de fysieke vestiging meer dan wat je krijgt bij de gratis rekeningen van N26, Openbank of Revolut. En de kans is bij de ING groter dat je Nederlandstalige helpdesk treft. Bunq kan ook helemaal gratis mits je de fysieke pas van een tientje niet aanvraagt.

Spaarrente ING particulier

Je krijgt als particulier géén rente. Boven 250.000 euro betáál je een half procent rente. In Nederland kun je beter niet op je spaargeld blijven zitten: of je investeert het, belegt het of je zet het op een buitenlandse (Europese!) spaarrekening.

ING gezamenlijke rekening

De gemeenschappelijke rekening van de ING valt qua kosten in het middensegment. Daarvoor krijg je uiteraard allebei toegang tot de ING Mobiel Bankieren App en Mijn ING (internetbankieren), de mogelijkheid tot mobiel betalen en voor allebei een betaalpas.

Kosten ING en/of rekening

Voor 2,80 euro per maand of 2,45 euro per maand (plus 0,80 euro per geldopname met je ING betaalpas bij een geldautomaat) heb je de gezamenlijke en/of rekening van de ING. De Triodos vraagt 8,00 euro per maand voor hun gezamenlijke rekening, Bunq vanaf 10,98 euro per maand, KNAB 5 euro per maand.

ING creditcard particulier

De ING biedt voor particulieren drie creditcards aan: Creditcard, Platinumcard en Studenten Creditcard. Geen van de creditcards zijn gratis maar in verhouding vallen de kosten mee – zolang je op tijd afbetaald. Geen prepaid creditcard, ook geen burner creditcard (tijdelijke).

ING creditcard zonder BKR

Geen BKR registratie als je een maandelijkse automatische incasso afgeeft voor je creditcard betalingen. Bij de aanvraag van een ING creditcard wordt je BKR wel getoetst.

ING creditcard aanvragen

Alleen een wegwerp credit card is anoniem, en dan alleen naar de ontvanger van de betaling toe, niet naar de bank. Bij de registratie van een prepaid creditcard is er geen noodzaak voor een BKR toets.

Bij de aanvraag van de reguliere creditcards van de ING daarentegen wordt je BKR wel getoetst. Daarnaast moet je een ING betaalrekening hebben – die vervolgens ook getoetst kan worden voor je uitgavenpatroon. Ook moet je 18 jaar of ouder zijn en een minimuminkomen van 650 euro per maand op die betaalrekening ontvangen.

ING creditcard activeren

Na een geslaagde aanvraag ontvang je binnen 5 werkdagen in twee aparte zendingen je ING Creditcard en bijbehorende pincode. De credit card activeer je online in Mijn ING waarna je haar direct kunt gebruiken.

ING creditcard kosten

De standaard ING crecitcard kost je 18,60 euro per jaar. De enige mogelijkheid echt helemaal gratis een fysieke creditcard te krijgen, is de prepaid mastercard van N26.

Andere prepaid creditcards hebben vaak een eenmalige aanschafprijs van rond de tien euro. Bij die kaarten krijg je wel minder extra’s dan bij de ING – zoals een aankoopverzekering tot 180 dagen (het belangrijkste gemis bij een prepaid creditcard).

Stel je een maandelijkse automatische incasso in, hoef je ook geen rente over je betalingen te betalen. Laat je het niet automatisch afschrijven, ben je de sjaak: 10% rente (JKP 19,8%). En dat zijn al de verlaagde Covid-19 tarieven, normaalgesproken 12,4% ipv 10%.

De koersopslag voor het betalen in andere valuta dan de euro is voor de ING creditcard 2%. Leuk te weten als je op vakantie gaat buiten Europa – waar een creditcard juist handig is.

ING zakelijk

Net als bij de particuliere rekeningen van ING geldt ook voor de zakelijke gebruiker: Er zijn goedkopere en innovatievere zakelijke banken te vinden, geheel afhankelijk van je wensen. De ING staat meer bekend als een bank voor het MKB maar minder als een bank voor ZZP’ers, hoewel ze op hun website ook specifiek ZZP’ers aanspreken.

Het ING Ondernemerspakket komt met het gebruikelijke (betaalrekening, betaalpas, internetbankieren, app) en wat extra service voor ondernemers (koppeling voor boekhoudpakket, Bonnen & Facturen en Saldoverdeler).

Kosten ING zakelijk

Zoals bij veel banken is het ook bij de ING verplicht om als ondernemer een zakelijke rekening te gebruiken. Verplicht of niet raden wij dit sowieso ook aan, al was het maar voor de duidelijkheid van in- en uitgaven.

De zakelijke rekening van de ING kost 9,90 euro per maand, ongeacht of je MKB of ZZP bent. Vergelijk dit met de gratis ZZP-rekeningen van bijvoorbeeld Holvi en N26 of de goedkoopste Nederlandse van KNAB a 6 euro per maand. Zie ook ons artikel waarin we Zakelijke bankrekeningen vergelijken.

ING rentepunten

ING rentepunten heten alleen nog maar ING punten omdat je zonder rente ook geen punten op je rente meer kunt krijgen. Wat zijn ING punten dan? In het kort: spaarzegeltjes. Je krijgt er voordeeltjes mee en je kunt er een beperkt aantal producten redelijk voordelig kopen in de ING shop.

Als je geld wilt besparen, kun je beter een gratis bankrekening nemen maar als je toch liever bij de ING zit, dan kunnen de ING punten leuk zijn als extraatje – of jouw bijdrage aan een goed doel. Ik zou er persoonlijk niet voor omfietsen.

ING rekening openen

Een zakelijke rekening van de ING kun je alleen op een fysiek kantoor regelen, ook voor ZZP’ers. Je maakt hiervoor online een afspraak.

ING rekening openen online

Een particulier OranjePakket kun je wel online openen. Dat wil zeggen, je opent deze via de Mobiel Bankieren app die je op je telefoon installeert.

Benodigdheden Mobiel Bankieren app

  • iPhone 7 of nieuwer
  • Android telefoon met NFC
  • Minimaal 18 jaar
  • Nog geen ING klant
  • Woonachtig in Nederland
  • Nederlands identificatiebewijs (geen rijbewijs)
  • Geen En/Of rekening

ING contact

De ING klantenservice is op vele manieren te bereiken (nog een voordeel van een ouderwetse, gerenommeerde bank – hoewel ik wat dit betreft geen klachten heb over de klantenservice van de Duitse online fintech bank N26). Online via een chat, IRL op een fysiek kantoor, via Twitter @ingnl, via Facebook @ingnl.

ING bellen particulier

Daarnaast kun je ook bellen. Dat doe je in eerste instantie via de bankieren app (onder ‘Service’, rechts onderin de app). Bij verlies of diefstal van je bankpas kun je deze blokkeren via de app of online in Mijn ING (en de Alarmlijn bellen).

Telefoonnummer ING particulier

  • ING Alarmlijn: 020 228 8800
  • ING Klantenservice Particulier: 020 228 8888
  • ING Saldolijn: 020 228 8844
  • ING Servicedesk Nabestaanden: 020 228 8877
  • ING Beslagen: 058 234 0031

Telefoonnummer ING zakelijk

  • ING Klantenservice Zakelijk: 020 228 8822
  • ING Alarmlijn: 020 228 8800
  • Zakelijk Krediet aanvragen: 020 228 8822
  • Zakelijk Krediet wijzigen: 020 584 7701
  • Problemen met voldoen aflossing: 020 584 8191
  • Rechtsvorm wijzigen: 020 584 7706
  • ING Hypoteken en royementen: 020 584 7701
  • ING intermediair zakelijk: 020 584 3161
  • ING Businesscard Serviceteam (creditcard): 010 428 3844
  • Corporate Card Serviceteam: 010 428 9581
  • InsideBusiness Payments Helpdesk: 088 464 2233

ING rekening opzeggen na overlijden

Als een nabestaande is overleden kun je de ING Servicedesk Nabestaanden bellen op 020 228 8877.

Foute bank ING

ING scoort bijzonder slecht in de Eerlijke Bankenwijzer. Op acht van de vijftien beleidsthema’s van de Eerlijke Geldwijzer eindigt de ING helemaal onderaan, met als treurig dieptepunt hun investeringsbeleid in wapenleveranciers aan conflictgebieden zoals Jemen en hun matige beleid met betrekking tot duurzame woningbouw en gendergelijkheid in hoge bestuursposities.

Desgevraagd verklaart de ING sinds 2018 geen informatie meer te leveren aan de Eerlijke Geldwijzer “omdat de kwaliteit en de consistentie van het onderzoek onvoldoende is”. De twijfelachtige wapenleveranties werden nochtans niet ontkend. Wel doen ze mee aan het mensenrechtenconvenant voor de bankensector in samenwerking met Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en de Nederlandse overheid. Een begin is er dus.

Als je duurzaamheid, mensenrechten, betere arbeidsomstandigheden, geen investeringen in wapenleveranties naar schimmige gebieden belangrijk vindt, wordt dan géén klant van ING of stap snel over. We geven in ons artikel over Duurzame Banken alternatieven.

ING conclusie

De ING is niet de vernieuwendste en niet de goedkoopste bank maar heeft voordelen voor wie een vertrouwde bank zoekt of een zakelijke rekening in het MKB. Op Trustpilot scoort de ING abominabel slecht: veel klachten over de servicedesk/bureaucratie en de app.

Minpunten ING

In de Eerlijke Geldwijzer doet de ING bank het erg matig; Zeker als je ze vergelijkt met Bunq bank of Triodos. Hun app is leuk maar haalt het niet bij vernieuwers als Bunq of N26. Je spaargeld levert er niks op. En de kosten voor de bankrekening zijn ouderwets hoog.

Verder bungelen ze helemaal onderaan de Eerlijke Bankenwijzer met als dieptepunten hun beleid met te weinig aandacht voor duurzame woningbouw, gendergelijkheid in hoge bestuursposities en hun investeringen in wapenhandel naar conflictgebieden zoals Jemen.

Pluspunten ING

De ING creditcard is zo slecht nog niet: Niet gratis maar voor een schappelijk bedrag krijg je er in tegenstelling tot bij een prepaid creditcard wel aankoopverzekering bij. Als je je uitgaven automatisch laat afschrijven verschijnt deze credit card toch niet op je BKR.

Verder is de ING bereikbaar op veel telefoonnummers, uiteraard Nederlandstalige helpdesk, en hebben ze fysieke vestigingen. Maar of dat een pluspunt is? Als je de reacties op Trustpilot mag geloven, helpt het niet veel.

Verder lezen