Duurzame bank

Als consument kun je invloed uitoefenen op bedrijven. En als klant van een bank kun je door de keuze van een groene bankrekening laten zien wat jij belangrijk vindt. Natuurlijk, veiligheid is belangrijk en praktische bruikbaarheid. Winst door rente is al nauwelijks meer een item. Maar wil je niet ook weten wat ze met al dat geld mogelijk maken? Landroof, kalasjnikovs, olievlekken en kinderarbeid? Of liever kleine, lokale, biologische boeren, fairtrade en duurzame energie?

EerlijkeGeldwijzer.nl

Eerlijkegeldwijzer.nl is een samenwerkingsverband van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection en heeft daarmee genoeg gewicht om een serieus oordeel te vellen over banken op basis van eerder genoemde criteria. Je vindt er alle informatie die je nodig hebt om te weten hoe duurzaam jouw bank en verzekeraar investeren. Want een groene bankrekening is leuk maar er is waardevolle invloed die je op veel meer gebieden via je bank kunt uitoefenen.

Aandachtspunten Eerlijke Geldwijzer

 • Arbeidsrechten
 • Belastingen
 • Corruptie
 • Dierenwelzijn
 • Gendergelijkheid
 • Gezondheid
 • Klimaatverandering
 • Mensenrechten
 • Natuur
 • Maakindustrie
 • Mijnbouw
 • Olie en gas
 • Wapens
 • Woningbouw en vastgoed
 • Transparantie

Eerlijke banken in Nederland

In Nederland heb je vooral Triodos en ASN die zich expliciet op de markt zetten als groene banken. ASN is samen met SNS en Regiobank onderdeel van de Volksbank die in totaal goed scoort. Triodos is vanwege de schaal waarschijnlijk de meest groene bank. Voor een spaarrekening zijn beide banken goede opties, bij ASN is de rente zelfs meestal hoger dan bij bijvoorbeeld de Rabobank.

Bunq doet nauwelijks onder voor Triodos, vooral hun transparantie moet beter – waardoor hun andere mooie scores lastig te controleren zijn. Bunq heeft bovendien een apart Premium account Easy Green. Dit abonnement is net zo duur als Triodos en heeft een aantal groene extra’s. Zo kun je voor elke 100 euro een boom (laten) planten en bepalen waar Bunq je geld ethisch investeert. Gek genoeg is hun investeringsbeleid wat betreft klimaatverandering onvoldoende, nog teveel fossiele brandstoffen.

Hekkensluiter ING

Om eerlijk te zijn had ik niet verwacht om de ING als slechtst scorende bank aan te treffen, zelfs de elitaire Van Lanschot doet het op veel vlakken beter. Op acht van de vijftien beleidsthema’s van de Eerlijke Geldwijzer eindigt de ING helemaal onderaan, met als treurig dieptepunt hun investeringsbeleid in wapenleveranciers aan conflictgebieden zoals Jemen en hun matige beleid met betrekking tot duurzame woningbouw en gendergelijkheid in hoge bestuursposities.

ING investeert in wapens

Uit het praktijkonderzoek ‘Controversial Arms Trade’ (2019) bleek dat ING 510 miljoen euro investeerde in tien bedrijven die militair materieel, waaronder wapens, munitie, en gevechtsvliegtuigen, leveren aan landen die mensenrechten schenden, in conflict zijn, ernstig corrupt of zeer fragiel zijn. ING verstrekte leningen aan een bedrijf, en bezat aandelen en bedrijfsobligaties in de andere bedrijven.” (Eerlijke Geldwijzer, 28 februari 2021)

Duurzame zakelijke rekening

Duurzaamheid en zaken weten elkaar nogal eens te bijten. De banken die wij in ons artikel Goedkoopste zakelijke rekening adviseren, Holvi en N26, zijn niet meegenomen in de beoordelingen van de Eerlijke Geldwijzer en de Fair Finance International. Holvi is waarschijnlijk nog te nieuw en N26 investeert niet in bedrijven.

Beoordeling Eerlijkheid N26

Fair Finance International heeft N26 niet beoordeeld in hun Fair Finance Guide omdat ze geen leningen verstrekken aan bedrijven en niet beleggen in aandelen of bedrijfsobligaties.

Onder Nederlandse banken is KNAB op zich een prima en goedkope zakelijke bank maar omdat ze onderdeel zijn van Aegon en Aegon op vrijwel alle eerlijke aandachtspunten dramatisch slecht scoort in de Eerlijke Geldwijzer, planten we toch ook bij KNAB een rode waarschuwingsvlag. ASN is maar een paar euro duurder dan KNAB en wel groen, een van de best scorende banken. Als dit voor jouw onderneming belangrijke criteria zijn, dan raden wij dringend een duurzame zakelijke rekening van ASN aan boven een van KNAB.

Ga naar ASN zakelijk

Duurzame banken wereldwijd

Fair Finance Guide International houdt wereldwijd beleid en praktijk van banken bij, met, behalve Nederland, afdelingen in België, Brazilië, Duitsland, India, Indonesië, Japan, Noorwegen, Thailand en Zweden.

Verder lezen