Online bankrekening openen

Bankfilialen zijn tegenwoordig schaars. Bijna alles kun je online regelen en de meeste mensen doen dat dan ook. Een bankrekening open je gewoon via internet. Hoe doe je dat en wat is de meest geschikte rekening? Wij zetten het voor je op een rij.

Er zijn veel redenen te bedenken waarom iemand een bankrekening wil openen, of een betaalrekening openen voor kind, een 2e bankrekening openen, etc. Daarvoor gaan we niet elke keer in de rij staan bij de bank. Met een internetverbinding en een identificatie kom je al een heel eind.

Bankrekening openen online zonder identificatie

In Nederland is het niet toegestaan een bankrekening te openen zonder identificatiebewijs of zonder BSN-nummer. Er is wel het een en ander te bedenken, om toch betalingen te kunnen uitvoeren. Je kunt het via cryptocurrency doen, digitale betaalservices zoals Paypal en Transferwise of met een creditcard zonder bankrekening. Lees hier hoe: een bankrekening openen zonder legitimatie.

De goedkoopste online privérekening

Al deze particuliere bankrekeningen zijn online te openen (bij enkele alleen met mobiele telefoon). Ze zijn (bijna) allemaal inclusief gratis betaalpas, tenzij anders vermeld. Je kunt bij al deze rekeningen ook gratis internet bankieren en/of mobiel bankieren met app. Welke rekening uiteindelijk de meest voordelige is, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. En alles onder voorbehoud natuurlijk: check altijd de website van de bank voor actuele voorwaarden en prijzen.

BankMin. jaarlijkse kostenBijzonderheid
N26GratisPlus: Goedkoop (vreemde valuta betalingen met pas gratis). Min: Geen iDeal.
MoneyouGratisVan ABN Amro. “100% mobiel”.
OpenbankGratis maar:Slechts 5x/mnd gratis pinnen tenzij pinautomaat van Santander.
RevolutGratis maar:Engelse rekening en je betaalt voor internationale overschrijvingen.
ING16,20 euroRekening openen ING is bij twee gebruikers duurder dan ABN Amro.
ABN Amro20,40 euroBij twee gebruikers goedkoper dan ING.
Rabobank20,40 euroCreditcard inbegrepen.
ASN22,80 euroGoed groen en relatief betaalbaar.
Triodos60 euroGoed groen.
KNAB60 euroPlus: Creditcard en 2e rekeninghouder in prijs inbegrepen. Min: Echt niet groen.

ING rekening openen online

Een ING bankrekening openen is bijvoorbeeld ook mogelijk zonder bij een filiaal langs te gaan, helemaal online. Maar alleen als je een Android smartphone met een camera en NFC hebt, nog geen klant bent bij de ING en het niet om een gezamenlijke rekening gaat. Ook moet je 18 plus zijn, in Nederland wonen en een Nederlands paspoort of identiteitskaart hebben.

Mensen die een ING betaalrekening openen, downloaden de ING app en een mobiele betaalpas die meteen te gebruiken is. De fysieke betaalpas wordt met je pincode na een paar dagen naar je huis gestuurd. De rekening kost je vanaf 1,35 euro per maand. Ook een studentenrekening openen kan op deze manier. Deze heeft zelfs geen maandelijkse kosten.

Creditcard aanvragen ING

Een creditcard kost je bij de ING vanaf 18,60 euro per jaar. Bij de goedkoopste krijg je een limiet tot 5000 euro per jaar. Als je maandelijks automatisch de rekening vereffend, wordt het niet geregistreerd bij de BKR.

ING afspraak maken rekening openen

Wil of kun je niet een rekening online openen omdat je bijvoorbeeld geen Android telefoon hebt? Dan kun je een afspraak maken op een ING kantoor. Daar zijn vanwege corona de afspraken beperkt. Je kunt ook zonder afspraak terecht bij een ING Servicepunt.

Tweede rekening openen

Een 2e bankrekening openen kost bij de ene bank geld, bij de andere niet. Soms krijg je een tweede pas gratis, soms is een tweede pas niet verplicht. Een tweede rekening kan handig zijn als gezamenlijke rekening bij een gezamenlijk gevoerd huishouden. Lees hier wat de beste gezamenlijke rekening is. Of misschien heb je een zakelijke rekening nodig als zzp’er of een spaarrekening.

Tweede rekening openen andere bank

Ook is het mogelijk een tweede betaalrekening te openen bij een andere bank. Dit heeft een aantal voor- en nadelen. De nadelen spreken voor zich: je hebt niet alles in één overzicht, in een enkele app. Maar voor de voordelen is toch wel wat te zeggen. Zo kan het handig zijn, risico’s te spreiden. Als je soms met cryptocurrency handelt, is het mogelijk dat je bank zenuwachtig wordt en je rekening sluit.

Spaarrekening openen

Verder is het handig om soms wat geld opzij te zetten: niet dat je ergens nog serieuze spaarrente krijgt maar een aparte spaarrekening maakt het wel moeilijker om het uit te geven. Zo kun je ook een spaarrekening openen zonder betaalrekening. Het voordeel hiervan is dat je minder makkelijk je spaargeld uitgeeft en dat je de hoogste spaarrente kunt kiezen (voorzover dat überhaupt nog bestaat).