Een goed doel, een vakantie met vrienden, een gezamenlijk cadeau, er zijn genoeg situaties te bedenken waar een aparte tijdelijke bankrekening heel handig zou zijn. Maar dan wel graag zonder poespas.
Tijdelijke bankrekening openen
Een tijdelijke rekening openen kan op meerdere manieren, afhankelijk van het doel wat je voor ogen had. Je kunt budgetteren om meer inzicht te krijgen in je uitgaven. Of je wilt een aparte rekening om je ZZP-financiën gescheiden te houden van je privégeld. Of je wil sparen voor specifieke doelen, in je eentje of met een vriendengroep. Of je wilt gaan samenwonen en een gezamenlijk huishouden voeren.
Nieuwe rekening openen
Bij traditionele banken is het openen van een hele nieuwe rekening makkelijker geworden maar nog steeds niet met één druk op de knop geregeld. Bovendien kost een hele nieuwe rekening bij een traditionele bank ook opnieuw geld (= elke Nederlandse bank behalve bunq op dit moment).
Bij innovatievere banken is er al meer mogelijk, zoals bij Knab:
bij je betaalrekening van 5 euro per maand krijg je tot wel 4 extra betaalrekeningen mét betaalpas en zoveel spaarrekeningen als je nodig hebt – zonder extra kosten.
Tijdelijke bankrekening opzeggen
Als de tijdelijke bankrekening leeg is en verder nergens aan gekoppeld is (het is tenslotte niet je hoofdbetaalrekening), is deze over het algemeen vrij makkelijk op te zeggen via de klantenservice. Vaak voldoet één mailtje.
Gratis bankrekeningen
Er zijn gratis bankrekeningen, bunq, N26, waar je makkelijk een rekening kunt openen. Je kunt er maar één volwaardige rekening openen dus als extra, tijdelijke rekening alleen geschikt als je normaliter bij een andere bank zit. We zetten ze hier op een rijtje voor je: Goedkoopste bankrekening. Je kunt bij deze gratis banken ook tijdelijke subaccounts aanmaken, zie hierna.
Subaccounts openen
Nóg innovatievere banken, de zogenaamde fintech banken, zoals bunq en N26, werken met sub-bankrekeningen. Dat zijn geen volwaardige bankrekening, je krijgt er geen IBAN bij. Je kunt er wel heel handig mee budgetteren. En je kunt ze ook openzetten voor je vrienden mits die bij dezelfde bank zitten.
bunq sub accounts
bunq biedt bij hun betaalde abonnementen zonder extra kosten subaccounts aan. Je kunt deze ook delen met andere bunq-gebruikers voor 2,99 euro per maand. Je hebt dan in feite een gezamenlijke (sub-)rekening.
N26 (Shared) Spaces
N26 noemt hun subaccounts Spaces. Het gratis N26 Standard komt met twee gratis Spaces, de premium accounts met tien. Shared Spaces, als je de Space shared met een andere N26 gebruiker makkelijk via de app, krijg je alleen bij de premium accounts.
Subaccounts afsluiten
Subaccounts/Spaces sluit je net zo makkelijk af als je ze opent: met een druk op een knop in de app. Mits het saldo op nul staat en het verder aan niets of niemand meer is gekoppeld natuurlijk.
Gezamenlijke rekening afsluiten
Een gezamenlijke rekening is niet per se handig om tijdelijk even iets met meerdere mensen te regelen. Maar wat is tijdelijk? Als je een jaar samenwoont in een studentenhuis kun je best samen een gezamenlijke rekening openen voor de huur of iets dergelijks. Je bent dan allebei eigenaar van de rekening en het geld erop.
De goedkoopste gezamenlijke rekening is de bunq +1 joint account voor 2,99 euro per maand. Knab biedt er een aan voor 5 euro per maand.
Gezamenlijke rekening opzeggen
Omdat een gezamenlijke rekening en het geld erop van beide personen is, moet je deze ook samen opzeggen.