N26 bank

N26 is een Duitse app en bank. Sinds 2017 is N26 ook gewoon beschikbaar in Nederland en België. Deze manier van bankieren is helemaal gebaseerd rondom een app voor je Android of iPhone. Met een push notificatie op het moment dat je geld op je rekening krijgt of dat je geld uit de muur haalt. En dat is niet het enige vernieuwende van N26: het is bovendien helemaal gratis. Én inclusief eveneens gratis MasterCard waarmee je overal in Nederland terecht kunt.

N26 Nederlands

N26 is een Duitse bank. Normaalgesproken heb je een zogenaamde ‘Anmeldung’ nodig om een Duitse bankrekening te openen. Dit is niet nodig bij N26: je kunt er als Nederlander gewoon een rekening openen zonder officieel Duits adres. Je adres is wel belangrijk om je pas te ontvangen.

We hebben het zelf geprobeerd. In het Duits word je gewoon fijn met du aangesproken, geen officieel gedoe dus, allemaal erg vlotjes. Je kunt ook in het Engels communiceren, in tegenstelling tot bijna alle andere Duitse banken. Maar niet in het Nederlands, zoals bij de eveneens gratis online bank Openbank.

N26 rekening openen

Om een rekening te openen hoef je overigens helemaal niemand te spreken, in welke taal dan ook. Alleen een Duits- of Engelstalig formulier invullen, je identiteitsbewijs uploaden, app downloaden en de rekening werkt dezelfde dag nog. Mijn N26 bankpas, een prepaid creditcard, lag na negen dagen al op mijn deurmat (in tegenstelling tot de veel omslachtigere en langzamere Openbank, zie onze Openbank review).

Gratis N26 creditcard

Bij je N26 bankrekening hoort een eveneens gratis bankpas: een Mastercard debit card, oftewel een prepaid creditcard die je online en offline kunt gebruiken om mee te betalen. Online helaas zonder het in ons land zo populaire iDeal; Betalingen gaan dus misschien net even anders dan je gewend bent maar verder is Mastercard hiervoor heel goed bruikbaar – en veel internationaler. Begin 2021 laat N26 via Twitter weten dat ze bezig zijn met iDeal maar het is nog onzeker of en wanneer dat gaat lukken.

N26 Maestro

Als Nederlander mag je ook een N26 Maestro pas aanvragen (die optie verschijnt in je app nadat de eerste honderd euro op je rekening zijn gestort). In winkels wordt deze Maestro beter geaccepteerd dan een prepaid Mastercard (die het online goed doet). Op het mobiele pinsysteem iZettle dat je tegenwoordig steeds vaker in kleinere winkels ziet, is de N26 Mastercard overigens gewoon te gebruiken.

Contant geld opnemen met je N26 Mastercard

Als je N26 bankrekening je primaire bankrekening is, i.e. waarop je inkomen minstens twee maanden achter elkaar gestort wordt, kun je vijf keer per maand in heel Europa (!) gratis contant geld opnemen met je Mastercard. Als het niet je primaire rekening is, krijg je drie keer per maand gratis. Als je vaker per maand wil pinnen, betaal je twee euro per keer bij.

Ongelimiteerd contant geld opnemen met je Mastercard kun je met hun betaalde rekeningen die vanaf 9,90 euro per maand kosten. Maar ja, hoe vaak neem je tegenwoordig nog contant geld op?

Contant geld opnemen met je N26 Maestro pinpas

Contante euro’s uit de muur trekken kost je wereldwijd met je N26 Maestro twee euro per keer. Andere valuta kost je twee euro plus 1,7% van het bedrag.

Vergeet niet je pas te activeren in de N26 app. Daarvoor moet je de tiencijferige code die op je pas onder je naam staat, intypen en vervolgens een pincode kiezen. Direct daarna werkt je pas.

Aankoopverzekering

Goed te weten is dat je bij deze Mastercard je aankopen niet verzekerd zijn in tegenstelling tot andere creditcards. Daarvoor in de plaats is deze wel helemaal gratis.

N26 spaarrekening

N26 biedt alleen voor Duitse en Oostenrijkse gebruikers een spaarrekening aan: N26 Savings. Je kunt wel subaccounts openen waar je geld voor verschillende spaardoelen apart kunt zetten. Bij meer dan 50.000 euro moet je 0,5% stortingskosten betalen – hun versie van negatieve rente.

In Nederland is de voorwaarde bij elke spaarrekening een Nederlandse betaalrekening/IBAN. Dus je spaarrekening aanhouden naast je N26 als tegenrekening kan helaas niet. Je zult dan ofwel genoegen moeten nemen met N26 subaccounts of er nog een Nederlandse betaalrekening naast nemen.

N26 ervaringen

Zoals gezegd zijn onze eigen ervaringen met het inschrijvingsproces bij N26 goed: duidelijk en vlot. Geen iDeal is voor een Nederlander echt een gemis maar met de app en de mastercard valt goed te werken. En ze zijn er naar eigen zeggen mee bezig!

Trustpilot

Op Trustpilot krijgt N26 com 2020 4 van 5 sterren met ruim 13000 stemmen (dd 23 december) – best goed dus (N26 nl krijgt 3,5 van 5 sterren met slechts 12 stemmen, dat zegt dus veel minder). De duidelijkheid van de app wordt veel geroemd. Bij de kritiekpunten komt de acceptatiegraad van de Mastercard in winkels naar voren – wat je helemaal kunt opvangen door de ook gratis Maestro aan te gebruiken.

N26 klantenservice

Een ander punt van kritiek dat je hoort, is het gebrek aan een klantenservice. Dat moet ik uitleggen: Bij de gratis N26 bankrekening krijg je inderdaad geen telefonische support. Je krijgt wel 24/7 chatbot support én live chatsupport (van een mens dus). Telefonische support krijg je bij de betaalde N26 rekeningen, vanaf 4,90 euro per maand.

Ik zelf heb een rekening van N26 en ik ben super tevreden. Maar ik woon ook in Duitsland.  Ik heb N26 aan veel collega’s aanbevolen en ook deze zijn super tevreden!! (Commentaar op Facebook)

3 gedachten over “N26 bank”

  1. Wil een rekening open in België of Duitsland, maar woon zelf in Nederland, hoe kan ik als nog een (spaar) rekening openen in België of Duitsland

    • Als je in de buurt van de grens woont kun je gewoon bij een bankfiliaal over de grens binnenstappen en het eens vragen. Online kun je eigenlijk alleen bij NUMBER26 terecht, en hangt ook nog af van je persoonlijke situatie. Een rekening bij NUMBER26 kun je met een adres bij vrienden in Duitsland openen. Of een tijdelijk adres, maar dan moet het wel lang genoeg duren om de credit card te ontvangen. (Risico is er verder niet omdat het sowieso een prepaid kaart is.) NUMBER26 is geen spaarrekening.

      De hoogste rente die je in Duitsland kunt krijgen (nu 1,11%) ligt onder de hoogste rente in Nederland (nu 1,3%), dus als je wilt sparen is het verstandiger om dat gewoon in Nederland te doen. Mocht je onverhoopt meer dan honderdduizend euro willen sparen is het wel verstandig om méér dan 1 spaarrekening te openen vanwege de bankgarantie.

    • REVOLUT kun je trouwens wel gewoon met een Nederlands adres aanvragen. Het is niet echt een normale bankrekening maar wel een erg handige prepaid credit card. En helemaal gratis. Da’s ook de referral code die je kunt opgeven: GRATIS.

Reacties zijn gesloten.