B2B Pay: Internationale B2B betalingen

De Europese importmarkt is gigantisch. Het gaat over 2 triljoen euro per jaar. Da’s 2000000000000€, een 2 met 12 nullen. Als exporteur naar Europa wil je natuurlijk ook je geld zien. Meer dan 99% van de transacties vindt plaats via traditionele banken.

Kosten van internationale transacties

Als je een bank vraagt, hoeveel kost het om 10,000€ naar Indonesië te sturen krijg je als antwoord iets in de trant van “30 euro, verder niks”. Het kost ook zeker 30 euro. Maar als je verder vraagt, naar de wisselkeurs die hiervoor gebruikt wordt, dus hoeveel Indonesische Rupees je krijgt voor die tienduizend euro valt er iets op: de wisselkoers waarvoor jij je Rupees verkoopt ligt namelijk vrij hoog. Soms wel 6% boven de zogenaamde mid-market rate, het midden tussen de aan- en verkoopkoers. Vraag het omgekeerde maar eens na, “hoeveel kost het om 142 miljoen Rupees naar Nederland te sturen?”

‘t Is iets makkelijker om dit bij een Engelse bank te doen, dit kan gewoon online in een chat. We hebben dit gedaan en de zogenaamde spread, het verschil tussen aan- en verkoop voor EUR GBP was maar liefst 8%. En we hebben het hier over een simpele transactie binnen Europa!

Bij een transactie van 10k€ verdient een bank dus makkelijk 300€ extra (3%) bovenop de vaste prijs van 30€.

B2B PayB2B Pay

Hier is waar B2B Pay verandering in wil brengen. Het is tegenwoordig gratis en heel erg makkelijk om Euro betalingen te verrichten binnen Europa, dankzij SEPA.

Via B2B Pay kan een internationale exporteur in bijvoorbeeld India of Brazilië een IBAN nummer krijgen in Europa. Dit kan worden gebruikt op contracten en facturen. Zodra een betaling binnenkomt om het IBAN nummer sturen wij het bedrag voor veel betere prijs naar de lokale bank van de exporteur. Voor India is dat 0.8%. Een kostenreductie van meer dan 70%.

Het is met name gericht op het MKB, sectoren waar de winstmarge zo rond de 10-20% ligt. Met dit product gaat de winstmarge dan flink omhoog.

 

Verder lezen