Bankrekening openen zonder adres

Om een rekening bij een Nederlandse bank te openen stellen alle banken als voorwaarde dat je in Nederland woont en staat ingeschreven bij een gemeente. Daarnaast is een geldig identiteitsbewijs of een verblijfsvergunning nodig. Als je niet staat ingeschreven bij de gemeente is het dus niet mogelijk om een Nederlandse rekening te openen. Maar, dat betekent niet dat je geen bankrekening kunt openen. Hieronder leggen we uit wat de eventuele mogelijkheden en uitzonderingen zijn: bankrekening openen zonder vaste verblijfplaats.

Dakloos?

Er is een uitzondering op de bovenstaande regel voor mensen die dakloos zijn. Iemand die geen bankrekening heeft wordt maatschappelijk buitengesloten. Zonder bankrekening kan men geen inkomen ontvangen, contant geld pinnen of rekeningen betalen. Het Ministerie van Financiën wilde dat voorkomen en heeft daarom in 2001 afspraken met de Nederlandse banken en het Leger des Heils gemaakt.

Om in aanmerking te komen voor deze basisrekening moet de persoon in kwestie minimaal 18 jaar zijn, een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen en een postadres bij een erkende hulpverleningsorganisatie of overheidsinstantie hebben. Het is ook mogelijk een basisrekening te openen als de persoon schulden heeft. Voor meer informatie kan je kijken op de site basisbankrekening.nl. Hier wordt duidelijk uitgelegd wat de voorwaarden zijn en welke instanties zich bij het initiatief hebben aangesloten.

NAW gegevens

Iedere bank heeft altijd de gegevens van een fysieke locatie nodig. Zonder adres kan er natuurlijk geen post worden gestuurd. Een bankrekening zonder pinpas (of eventueel creditcard) is erg beperkt qua mogelijkheden en is niet aan te raden. Met een briefadres, waar je niet per se hoeft te staan ingeschreven, kun je wel een buitenlandse rekening openen. Zorg er uiteraard voor dat je makkelijk beschikking hebt tot de post en dat andere mensen er niet zomaar aan kunnen zitten.

Buitenlandse rekening?

Waarom zou je een buitenlandse rekening willen openen? Een buitenlandse bankrekening kan in veel gevallen grote voordelen met zich meebrengen. De Duitse bank N26 bijvoorbeeld biedt een gratis bankrekening aan, inclusief een gratis MasterCard. Er zijn geen addertjes onder het gras of verborgen kosten aan verbonden.
Hoe kun je een Duitse bankrekening openen? In veel gevallen is het mogelijk om dit online te regelen. Bij N26 kun je een rekening openen met een buitenlands adres. Bij andere banken kun je ook een tijdelijk adres gebruiken, bijvoorbeeld van vrienden of kennissen die in Duitsland wonen.

Zolang je beschikking hebt tot een adres waar je post op kan ontvangen staan er dus (voordelige) mogelijkheden tot je beschikking!