Cryptocoins 2.0: Stabiliteit door speculatie

Volatiliteit, koersfluctuaties. Voor veel mensen is het een reden om niet te beginnen met Bitcoins. Voor anderen is het een manier om geld te verdienen. Speculatie is een grote reden voor de fluctuatie in de Bitcoin koers. Maar er zijn slimmerds die hebben bedacht dat je door middel van speculatie ook tot stabiliteit kunt komen.

Altcoins en P2P exchanges

Het is misschien goed om hier even aan te stippen dat er naast Bitcoins ook een hoop andere alternatieve cryptovaluta zijn. Eén van deze zogenaamde altcoins is de Protoshare (PTS). Het idee erachter is om meer dan alleen valuta te doen, maar ook bijvoorbeeld het gecodeerd versturen van berichten  mogelijk te maken. Een idee is om een gedecentraliseerde beurs op te zetten. Waardoor je dus niet meer afhankelijk bent van één beurs zoals Bitstamp of MtGox, maar dat alles door middel van software en gedecentraliseerde agents wordt gefaciliteerd.

Eén van de mijns inziens belangrijkste ideeën is om op basis van deze P2P exchanges digitale Bitcoin-achtige valuta te creëren die  vrij goed de waarde van de dollar of de euro volgen. Op die manier heb je dus opeens een cryptovalute met eigenschappen van Bitcoin maar die dus geen last heeft van volatiliteit: BitUSD en BitEUR.

Hoe werkt dit nu?

Het idee erachter is verder dat iedereen met Protoshares BitUSD kan uitgeven, en waarbij deze voor 200% van de waarde gedekt worden. Stel dat 1 Protoshare 20 euro waard is. Je zou dan als bezitter van 1 PTS 10 BitEUR kunnen uitgeven. Op het moment dat de PTS zakt naar 15 EUR moet je je dekking verhogen naar 1,33 PTS. Als de PTS teveel zakt kan het zijn dat je positie gecanceld wordt (een margin call), waardoor je je PTS dus gewoon kwijt bent. In het andere geval, als de PTS stijgt, kun je het verschil van de dekking af nemen.

Met het creëren van BitEUR kun je dus geld verdienen als speculant en tegelijkertijd maakt dit het mogelijk om op dezelfde manier als Bitcoin waarde te sturen naar wie dan ook ter wereld zonder het probleem van fluctuaties.

MasterCoin (MSC) heeft een aantal eigenschappen die vergelijkbaar zijn met PTS, zoals een P2P exchange en aan euros gekoppelde cryptovaluta maar de blockchain is gebaseerd op de Bitcoin blockchain. Het idee is dat Bitcoin een zeker systeem is met genoeg hash power om ervoor zorg te dragen dat het systeem niet kan worden overgenomen door een entiteit met genoeg processorkracht.

Dankzij de potentiële transacties van waarde gelinkt aan euro’s en dollars denk ik dat zowel MSC als PTS een grote kans maken om Bitcoin v2 te worden.